fbpx

Μάριος Γιαννάκου: Έτοιμος για τον δυσκολότερο υπερμαραθώνιο της Αρκτικής 500 χλμ.

iRun
Μάριος Γιαννάκου Αρκτική

Ο Δραμινός “Super Marios” έχει ήδη αποδείξει με την ακατάβλητη μαχητικότητά του, ότι η θέληση και η αποφασιστικότητα μπορούν να σε κάνουν να ξεπεράσεις όρια που ποτέ δεν είχες φανταστεί. Ο Μάριος Γιαννάκου, από υπέρβαρος και καπνιστής μέχρι πριν λίγα χρόνια, άλλαξε εντελώς τρόπο ζωής, στράφηκε στα ορεινά σπορ και τις υπεραποστάσεις, για να φτάσει σήμερα να πετυχαίνει άθλους που λίγοι στον κόσμο έχουν καταφέρει στην ηλικία του.

Έτσι, το Φλεβάρη του 2018 στην πρώτη του μεγάλη διεθνή διάκριση σε υπερμαραθώνιο περιπέτειας, ο Μάριος κατάφερε να είναι ένας από τους μόλις 14 αθλητές (στους 50 που ξεκίνησαν) που ολοκλήρωσε μέσα στις 42 ώρες, τα 150 χιλιόμετρα του εξοντωτικού adventure αγώνα στον Αρκτικό Κύκλο της Λαπωνίας, το περίφημο “Rovaniemi 150” έχοντας να αντιμετωπίσει θερμοκρασίες ως -30 βαθμών Κελσίου.

Μάριος Γιαννάκου Αρκτική

• Ο Μάριος Γιαννάκου στον αγώνα του στο Ροβανιέμι στον Αρκτικό Κύκλο το 2018

Μετά το παγωμένο Ροβανιέμι, θαυμάσαμε την αντοχή και την επιμονή του σε μια από τις πιο ζεστές περιοχές του πλανήτη, στην Αραβική έρημο του Αλ Μαρμούμ, όπου τον Δεκέμβριο του 2018 ολοκλήρωσε θριαμβευτικά τον μεγαλύτερο αγώνα τρεξίματος σε έρημο του κόσμου. Ένας αγώνας επιβίωσης 270 χιλιομέτρων που διήρκησε 5 ημέρες και κατόρθωσε να γίνει ο νεότερος αθλητής που τερματίζει τον υπερμαραθώνιο ‘‘Al Marmoom’’!

Μάριος Γιαννάκου Al Marmoom

Η επόμενη ultra αποστολή του, τον Φεβρουάριο του 2020, τον φέρνει αντιμέτωπο με την καυτή ζούγκλα της Κόστα Ρίκα. Εκεί, ο Μάριος Γιαννάκου, ανάμεσα σε 50 αθλητές από 35 χώρες, πραγματοποιεί στην πράξη ένα από τα μεγάλα όνειρά του. Συμμετέχει σε έναν από τους πιο δύσκολους αγώνες υπεραποστάσεων στη ζούγκλα της Κεντρικής Αμερικής, συνολικού μήκους 250 χλμ., που διαρκεί 6 ημέρες σε ακραίες καιρικές συνθήκες, με 45 βαθμούς Κελσίου και πολλές ώρες που η υγρασία φτάνει το 100%.

Μάριος Γιαννάκου ζούγκλα Κόστα Ρίκα

Την τελευταία ημέρα της υπερπροσπάθειάς του, εξαντλημένος από τις τεράστιες δυσκολίες του εγχειρήματος που  τον έχουν καταβάλει ψυχολογικά, αλλά δεν αποτελούν εμπόδιο για να συνεχίσει, δηλώνει χαρακτηριστικά πως «δεν πρόκειται να παραιτηθώ από τη στιγμή που έβαλα την ελληνική σημαία μέσα στο σακίδιο που κουβαλάω».

«Για την Ελλάδα ρε το κάναμε», έγραψε τελικά στον προσωπικό του λογαριασμό μετά τον τερματισμό του στη ζούγκλα της Ταλαμάνκα, συνοδεύοντας την ανάρτησή του με μια φωτογραφία του με την ελληνική σημαία και εμφανή τα σημάδια από την υπερπροσπάθεια στο πρόσωπο. «Μέχρι το τέλος η ψυχή, κι όμως πηγαίνει και πιο εκεί» κλείνει την ανάρτησή του, με έναν αγαπημένο του στίχο που, όπως τονίζει, αντικατοπτρίζει τις τελευταίες έξι ημέρες του «Coastal Challenge 2020».

Μάριος Γιαννάκου ζούγκλα Κόστα Ρίκα

Η νέα περιπέτεια στον υπερμαραθώνιο 500χλμ. της Αρκτικής

Μετά τον πρώτο του υπερμαραθώνιο 150 χλμ. στο Ροβανιέμι, τον αγώνα 270 χλμ. στην έρημο του Αλ Μαρμούμ και τα επίπονα 250 χλμ. στη ζούγκλα της Κόστα Ρίκα, ο Μάριος ετοίμασε τις βαλίτσες του και τον εξοπλισμό του για τον δυσκολότερο υπερμαραθώνιο της Αρκτικής “Lapland Arctic Ultra”, μήκους 500 χιλιομέτρων!


 
 

Ο υπεραθλητής από τη Δράμα προετοιμάστηκε σκληρά για 2 ολόκληρα χρόνια, ώστε να βρεθεί και πάλι στον Aρκτικό Kύκλο, ανάμεσα σε 23 αποφασισμένους για όλα αθλητές από όλο τον κόσμο. Εκεί από τις 6 έως και τις 16 Μαρτίου θα κληθεί να καλύψει την τεράστια απόσταση μέσα στο ψύχος της Αρκτικής, σέρνοντας ένα ειδικό έλκηθρο που θα έχει επάνω τη σκηνή του, τροφή και τον απαραίτητο εξοπλισμό του.

Μάριος Γιαννάκου

O Δημήτρης Κασίμης, ο άνθρωπος που προετοίμασε προπονητικά τον Γιαννάκου για τον εξαιρετικά απαιτητικό αγώνα των 10 ημερών στον Αρκτικό Κύκλο, δήλωσε: «Η ολοκλήρωση της φυσικής κατάστασης του αθλητή μέσα από σύνολο προπονήσεων, είναι ένα από τα βασικά στοιχεία της προπονητικής μου φιλοσοφίας. Ο Mάριος έχει προπονηθεί σκληρά σε όλες τις προπονητικές ζώνες, έντονες διαλειμματικές προπονήσεις για την αύξηση της μέγιστης πρόσληψης οξυγόνου και του αναερόβιου κατωφλιού, προπονήσεις σέρνοντας λάστιχο σε ανηφόρες, ειδικές μεγάλες προπονήσεις παρόμοιες με τον ρυθμό του αγώνα σε χιονισμένο τερέν κουβαλώντας έλκηθρο 10+ kg. Ένα πολύ απαιτητικό πρόγραμμα προπόνησης για να ανταποκριθεί στον αυτόνομο σκληρό δεκαήμερο αγώνα του Αρκτικού Κύκλου».

Μάριος Γιαννάκου Lapland Arctic Ultra

Μαζί του –αλλά όχι κοντά του– θα είναι και η ομάδα υποστήριξής του, με οκτώ άτομα, με τους οποίους θα έρχεται σε επαφή μία φορά την ημέρα για να διαπιστώνουν ότι είναι υγιής και ασφαλής.

Στη σημερινή του ανάρτηση, ο “Super Marios” αναφέρει: «Δυο χρόνια τώρα προετοιμάστηκα και περίμενα αυτή την στιγμή. Την έκβαση της προσπάθειας δε την ξέρει κανείς αλλά μου αρκεί που έδωσα ό,τι είχα και δεν είχα αυτά τα δυο χρόνια. Εξάλλου ένα ρητό λέει πως “Όλη η ζωή είναι ένα πείραμα. Όσο περισσότερα πειράματα κάνεις, τόσο το καλύτερο”. Σας ευχαριστώ παρά πολύ για όλες τις συγκινητικές ευχές σας, τα μηνύματα είναι παρά πολλά και λόγω συνθηκών δε μπορώ να απαντήσω σε όλα. Τα διάβασα όλα όμως ένα ένα και θα απαντήσω σε καθέναν ξεχωριστά μετά τον αγώνα. Ελπίζω να σταθώ αντάξιος των προσδοκιών σας και να σηκώσουμε μαζί την ελληνική σημαία και σε αυτόν τον αγώνα».

– Καλό αγώνα Μάριε από όλους μας και καλό, υγιή τερματισμό!

 

> To εντυπωσιακό βίντεο των Håkan Stenlund και Ted Logart στην καρδιά του Σουηδικού Λάπλαντ!


 

Δημοφιλη Αρθρα