«Είμαι απλώς ένας συνηθισμένος άνθρωπος που κάνει ασυνήθιστα πράγματα», λέει η Ryvar, μία ανύπαντρη μητέρα τριών παιδιών, ιδιοκτήτρια μιας μικρής επιχείρησης συνεργείου καθαρισμού. Όταν όλοι οι υπόλοιποι συνήθως κοιμούνται, εκείνη τρέχει σε δρόμους και μονοπάτια της βόρειας Ουαλίας!
Η Helen Ryvar έχει την ίδια ρουτίνα κάθε βράδυ. Τσεκάρει την πρόγνωση του καιρού στο Ρέξαμ, βγάζει τα ρούχα για το τρέξιμό της και βάζει τα παπούτσια της δίπλα στην πόρτα, φορτίζει το κινητό και τον φακό της και ρυθμίζει το ξυπνητήρι για τις 4 το πρωί. Από τις 4:15 π.μ., είναι έξω από τη πόρτα της για το καθημερινό της τρέξιμο, βρέχει, χιονίζει.
Η 43χρονη Ryvar αποφάσισε το 2020 να ξεκινήσει το τρέξιμο, λίγο πριν η Βρετανία μπει σε lockdown εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού και αφού έμαθε ότι ο πρώην σύζυγός της πέθανε μετά από «μάχη» με τη ψυχική του υγεία.
Τέσσερα χρόνια αργότερα, η Helen είναι κάτοχος παγκόσμιου ρεκόρ για διαδοχικούς ημιμαραθώνιους – ο καθημερινός της απολογισμός, που περιλαμβάνεται πια στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες, έφτασε τους 743 πριν από λίγο καιρό – και αποτελεί έμπνευση για πολλούς. Παράλληλα με όλα αυτά, τα χρήματα που συγκεντρώνει τα αποδίδει στις αγαπημένες της φιλανθρωπικές οργανώσεις.
«Το τρέξιμο είναι πλέον το εύκολο κομμάτι, το να αντιμετωπίζω τις καθημερινές προκλήσεις της ζωής έχει γίνει η καθημερινή συνεχής δουλειά», εκμυστηρεύτηκε η Ryvar, η οποία είναι μητέρα τριών έφηβων παιδιών.
Η Ryvar δεν είχε ασχοληθεί ποτέ με τον αθλητισμό και χαρακτήρισε τον εαυτό της ως «μέτρια δρομέα» όταν πήγαινε σχολείο. Ακόμη και τώρα, δεν έχει τους πιο καινούργιους εξοπλισμούς τρεξίματος, δεν ακολουθεί καμία ειδική διατροφή -απλώς τρία ισορροπημένα γεύματα τη μέρα- και δεν την ενδιαφέρει τόσο η ταχύτητα του τρεξίματός της. Το κάνει περισσότερο, λέει, για να χτίσει μια ισχυρή νοοτροπία και για να μάθει καλύτερα το σώμα της.
«Συνήθησα με το να τρέχω κάθε μέρα. Το σώμα και το μυαλό μας συνηθίζουν τη ρουτίνα και μόνο έτσι σταματούν το φαύλο κύκλο της αυτολύπησης και της ματαιοδοξίας. Έτσι συνεχίζουμε παρακάτω στη ζωή. Πρέπει απλά να πατήσουμε αυτό τον “διακόπτη” μέσα στο κεφάλι μας και να πούμε ότι όλα θα πάνε καλά. Το’χουμε!».
Ποιο είναι το «κλειδί» της Ryvar λοιπόν;
- να τρέχουμε την ίδια ώρα, κάθε μέρα — στην περίπτωσή της, πριν ξυπνήσουν τα παιδιά της.
- να βολεύουμε κάπου στο πρόγραμμα της καθημερινότητάς μας κάποιο είδος άσκησης. Ουσιαστικά, «να μην δίνουμε στον εαυτό μας την ευκαιρία να βαρεθεί», όπως το θέτει.
- Σε αυτό συμφωνούν ακόμη και οι ειδικοί! «Το κλειδί είναι να βρεθεί κάποιος σίγουρος χρόνος, ώστε να γίνει εντέλει απλώς μέρος της ρουτίνας μας», είπε ο Δρ Michael J. Joyner, ειδικός στην ανθρώπινη απόδοση και άσκηση στο Mayo Clinic College of Medicine. «Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί αθλητές το πρώτο πράγμα που κάνουν το πρωί είναι προπόνηση και άθληση».
Σε διάστημα σχεδόν 2 χρόνων που τρέχει από έναν ημιμαραθώνιο τη κάθε μέρα, η 43χρονη λέει ότι είχε μόνο έναν τραυματισμό, και αυτός ήταν όταν άλλαξε παπούτσια τρεξίματος, γεγονός που προκάλεσε έναν παλιό τραυματισμό των γλουτών να ξαναεμφανιστεί.
Κατά τ’άλλα, οι συμβουλές της είναι:
- Πίνετε άφθονο νερό.
- Να έχετε ισορροπημένη διατροφή και να κοιμάστε νωρίς το βράδυ.
- Δοκιμάστε να κάνετε μπάνιο με αλάτι μαγνησίου. «Είναι το κλειδί», είπε. «Όταν δεν το κάνω, σίγουρα θα το παρατηρήσω αργότερα στην απόδοσή μου».
Ο Δρ Joyner είπε ότι οι κύριοι κίνδυνοι ενός φόρτου άσκησης όπως της Ryvar είναι οι ορθοπεδικοί πόνοι και σοβαροί τραυματισμοί όπως κατάγματα λόγω καταπόνησης. «Γι’αυτό πρέπει να εντάξετε στο πρόγραμμά σας κάποιες πιο χαλαρές μέρες», συμβουλεύει. «Συνήθως, οι πιο χαλαρές προπονήσεις έχουν λιγότερη συνολική απόσταση, αλλά μπορεί επίσης να απαιτούν και λιγότερο έντονη προσπάθεια».
Το πιο σημαντικό για την Ryvar είναι το να μάθουμε να κατανοούμε το σώμα μας και να παραμένουμε δραστήριοι, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει απλώς να περπατάμε στο δρόμο σε τακτική βάση.
«Κάνετε υπομονή. Θα τονωθεί η αυτοπεποίθησή σας και μετά πράγματι θα θέλετε να “πιέσετε” τον εαυτό σας προς το καλύτερο και το “κάτι παραπάνω” περισσότερο», είπε. «Δημιουργήστε μια συνήθεια. Εάν δεν αισθάνεστε άνετα να το κάνετε μόνοι σας, εγγραφείτε σε μια ομάδα. Υπάρχουν εξάλλου πολλές ομάδες στο Facebook ή μπορείτε να συμμετάσχετε σε running groups σε πάρκα. Πάρτε μέρος σε έναν αγώνα και δεσμευτείτε. Όταν έχουμε έναν συγκεκριμένο στόχο, κάνει τεράστια διαφορά».
Ο στόχος της Ryvar είναι να φτάσει τους 1.000 διαδοχικούς ημιμαραθώνιους, κάτι που θα ήταν ένα επίτευγμα αν αναλογιστεί κανείς ότι το προηγούμενο ρεκόρ για επίσημα χρονομετρημένους ημιμαραθωνίους ήταν 75! Θα φτάσει σε αυτό το ορόσημο στις 24 Ιανουαρίου 2025 — μια ημερομηνία που έχει προφανώς κυκλώσει στο ημερολόγιό της.
Εν τω μεταξύ, είναι πολύ χαρούμενη που έχει αυτή την «ωραία αλλά και ακαθόριστη αίσθηση» όποτε τρέχει και που αλλάζει τη ζωή τόσων ανθρώπων με τα χρήματα που συγκεντρώνει για την Cancer Research UK και για μια τοπική φιλανθρωπική οργάνωση στο Ρέξαμ, την Nightingale House Hospice.
Το νέο της χόμπι τής επιτρέπει επίσης να εξερευνήσει τον κόσμο. Ταξίδεψε τους τελευταίους μήνες στην Ιορδανία, το Μαϊάμι, την Τουρκία και τη Μάλτα – όπου μάλιστα την έδειξαν στην εθνική τηλεόραση!
«Σίγουρα έχω δημιουργήσει ένα “κύμα” στη κοινότητα και σε όποιον με παρακολουθεί, και λαμβάνω μεγάλη υποστήριξη από αυτό», λέει η Ryvar. «Είναι κάτι που δεν μπορείς να αγοράσεις. Είναι τέτοιου είδους αίσθηση ικανοποίησης. Ανεκτίμητης αξίας!».