fbpx

Olympus Pilgrim 350km: Ο Θωμάς Πουρλίδας συνεχίζει για τους 5 κύκλους του Gulag-100 (pics & vid)

iRun

Ξεκίνησε το βράδυ της Τρίτης 15 Ιουνίου από τον Λάκκο Λιτοχώρου την πρωτόγνωρη τρεξιματική περιπέτεια των 350 χιλιομέτρων και 27.000μ. υψομετρικής στο βουνό των Θεών! Ο Θωμάς Πουρλίδας, με προσωπικό στόχο την εκπλήρωση μιας τεράστιας δοκιμασίας και άμεσο σκοπό την ευαισθητοποίηση για τον αυτισμό και την οικονομική υποστήριξη της Μονάδας Αυτιστικού Ατόμου “ΕΛΠΙΔΑ”, τρέχει, και εμπνέει όσους τον ακολουθούν στα μονοπάτια του Ολύμπου!

Το πρώτο σκέλος της μεγάλης διαδρομής του αποτελούσε τα 102 χιλιόμετρα του γνωστού αγώνα στον Όλυμπο, Mythical Trail, το οποίο ολοκλήρωσε τα ξημερώματα της Πέμπτης, φτάνοντας στις 1:10 περίπου, εκεί όπου ξεκίνησε, στον Λάκκο Λιτοχώρου, σε συνολικό χρόνο 27 ώρες και 9 λεπτά. Ας σημειωθεί ότι το πέρασμά του, δεμένος και ασφαλισμένος με μποντριέ, με την πολύτιμη βοήθεια του Βαγγέλη Συμβουλίδη και του Γιώργου Λακιά, από το δύσκολο κομμάτι (λόγω του χιονιού) στα Ζωνάρια του “κόστισε” σχεδόν 3 ώρες!

Μάλιστα, μέσα σε αυτά που κατέθεσε από καρδιάς ο Θωμάς στον Λάζαρο Ρήγο όταν κατηφορίζανε μαζί το Μαυρόλογγο, ήταν ο απόλυτος «σεβασμός στον Mythical». Όπως εκμυστηρεύτηκε στον τεχνικό διευθυντή του απαιτητικού ultra trail αγώνα στον Όλυμπο, «πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό και πολύ ξεχωριστό εγχείρημα, που εμπερικλείει κάθε μορφής δυσκολία μέσα στη διαδρομή του. Η απόλυτη πρόκληση, με όλες τις μορφές συνθηκών, καιρικών και εδαφολογικών. Από τα σχοινιά και τον κίνδυνο να φύγεις στο κενό γλιστρώντας στο παγωμένο χιόνι, μέχρι τον ήλιο που καίει λίγο πιο πέρα, το σφοδρό αέρα που σου κόβει την ανάσα, το σύννεφο που έκρυβε την κορυφή του Σκολιού και τον εμπόδιζε να βρει την κορυφή». Στάθηκε τυχερός, επισήμανε ο Θωμάς, που δεν είχε να αντιμετωπίσει βροχή, χαλάζι που θα τον έκαναν μούσκεμα και να κινδυνέψει από κεραυνούς, καιρικά φαινόμενα που ήταν ο κανόνας των τελευταίων ημερών σε αυτά τα υψόμετρα του Ολύμπου, με τις διαρκείς καταιγίδες! «Όταν φτάσεις να τρέξεις solo αυτή τη διαδρομή, όλα αλλάζουν και κυρίως η εμπειρία, το συναίσθημα, όλο αυτό που σου αφήνει στην ψυχή η δοκιμασία του Mythical» τόνισε στη συνομιλία του με τον Ρήγο.

Πάντως, όπως μας πληροφόρησαν οι άνθρωποι της Olympus Trails που τον παρακολουθούν από κοντά και τον στηρίζουν, έφτασε στον τερματισμό του πρώτου σκέλους λες και ήταν …«ατσαλάκωτος», σχεδόν όπως ξεκίνησε! Ο υπεραθλητής της Vibram Hellas αφού αναπαύτηκε εκεί για λίγη ώρα, έλαβε την τροφοδοσία και την περιποίηση της συζύγου του, για να ξεκινήσει το επόμενο και δυσκολότερο σκέλος του Olympus Pilgrim 350km, τους πέντε κύκλους του GULAG-100.

Θωμάς Πουρλίδας Olympus Pilgrim

Στις 6 το πρωί της Πέμπτης, ο υπερ-αθλητής Θωμάς Πουρλίδας ξεκίνησε τελικά τη solo διαδρομή του Gulag-100. Μια ultra-trail δοκιμασία 166 χιλιομέτρων και 14.300 μέτρων ανάβασης στα μονοπάτια του Ολύμπου, μια διαδρομή 5 κύκλων 20 μιλίων που -αντικειμενικά- λίγοι δρομείς μπορούν να φέρουν εις πέρας. Και να σκεφτούμε ότι ο Θωμάς, καλείται να την ολοκληρώσει προερχόμενος ήδη από τα 102 χιλιόμετρα του Mythical. Ο πρώτος κύκλος των 33 χλμ. ήταν μόνο η αρχή και στις 4 περίπου το απόγευμα ξεκινούσε για τον δεύτερο, με τη σύζυγό του, Μαρία Βουγιούκα να είναι εκεί να τον εμψυχώνει και να του δίνει μεγάλη δύναμη για να συνεχίσει!

Θωμάς Πουρλίδας Olympus Pilgrim

> Η τροφοδοσία του αθλητή στα καταφύγια του Ολύμπου, για ένα τόσο δύσκολο εγχείρημα, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες για την ομαλή έκβασή του. Όπως δήλωσε, άλλωστε, στον Λάζαρο Ρήγο, «…το Gulag είναι τεράστιο σαν διαδρομή και σαν πνευματική-σωματική δοκιμασία αλλά απόλυτα ελεγχόμενη. Χρειάζεται φαγητό, πραγματικό φαγητό!». 

Θωμάς Πουρλίδας Olympus Pilgrim

Φυσικά, μια υπερ-προσπάθεια όπως η συγκεκριμένη, 350 χιλιομέτρων και 27.000 μέτρων υψομετρικής στο δυσκολότερο βουνό της χώρας μας, εκτός από τις τεράστιες σωματικές αντοχές που απαιτούνται, την κατάλληλη προετοιμασία πολλών μηνών και τον απαραίτητο ποιοτικό υλικοτεχνικό εξοπλισμό, δεν θα είχε την ίδια εξέλιξη αν ο Θωμάς δεν είχε δίπλα του το μεγάλο στήριγμα της Μαρίας. Η σύζυγός του, άξια σύντροφος στη ζωή, βρίσκεται δίπλα του ταυτόχρονα και σε κάθε του εγχείρημα, αθλητικό ή επαγγελματικό, όπως μας έχει δηλώσει στο παρελθόν ο ίδιος ο Πουρλίδας. Έτσι και τώρα, η φροντίδα της Μαρίας Βουγιούκα είναι καταλυτική τόσο για τη σωματική και ψυχολογική στήριξη του συντρόφου της, όσο και για την επιτυχία του στο Olympus Pilgrim 350km.

Θωμάς Πουρλίδας Olympus Pilgrim

Το χθεσινό βράδυ, ο αθλητής της Vibram Hellas ολοκλήρωσε τον δεύτερο γύρο του Gulag-100. Οι πληροφορίες των ανθρώπων που βρίσκονται στα κεντρικά σημεία της διαδρομής του ανέφεραν ότι ήταν πολύ καλά στην υγεία του και με πολύ καλή ψυχολογία. Έφτασε στο γεφυράκι του Λιτοχώρου στις 2:40 τα ξημερώματα, όπου τον περίμεναν υπομονετικά ο Τάσος Κωνσταντινίδης (ο οποίος καταγράφει και μας προσφέρει πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό και πληροφορίες από τη διαδρομή του Θωμά), και η «ισόβια σύμμαχός» του η Μαρία.


 
 

Μετά από την απαιτούμενη ξεκούρασή του, σήμερα στις 7 το πρωί, την τρίτη ημέρα της εντυπωσιακής αυτής περιπέτειας του Olympus Pilgrim, ο Θωμάς Πουρλίδας ξεκίναγε για τους υπόλοιπους τρεις κύκλους του Gulag-100. Ίσως τη δυσκολότερη ημέρα του εγχειρήματος, όπου πρέπει να διανύσει για τρίτη φορά τα 33 χλμ. της ίδιας απαιτητικής διαδρομής…

• Πριν λίγη ώρα, στο απομεσήμερο της Παρασκευής 18 Ιουνίου, σύμφωνα με την ενημέρωση του Λάζαρου Ρήγου που βρίσκεται ψυχή τε και σώματι στο πλευρό του αθλητή από την αρχή του εγχειρήματος, ο Θωμάς έφτασε στο εκκλησάκι του Άη Γιάννη. Μετά από 194 χιλιόμετρα και 65:50 ώρες, το πανέμορφο ξέφωτο κάτω από την σκιά του Ολύμπου προσφέρει χώρο για μια μικρή ανάπαυλα του «ιερού πολεμιστή» του βουνού.

Και το Olympus Pilgrim συνεχίζεται μέσα στον τρίτο κύκλο του Gulag!

> Μείνετε συντονισμένοι…

Θωμάς Πουρλίδας Olympus Pilgrim

 


• Eυχαριστούμε πολύ για τις πληροφορίες και το φωτογραφικό υλικό τους: Λάζαρο Ρήγο, Τάσο Κωνσταντινίδη και Φαίδρα Ρήγου.

Δημοφιλη Αρθρα