fbpx

Ποια είναι η Lootie και γιατί τρέχει σε όλο τον κόσμο;

iRun

Όταν μάθαμε για το τεράστιο εγχείρημά της, εκπλαγήκαμε! Στις 6 Σεπτεμβρίου 2019 μια 42χρονη Γαλλίδα, ξεκίνησε την μεγαλύτερη περιπέτεια της ζωής της: να κάνει τον γύρο της Γης τρέχοντας! Μια προσδοκώμενη ελάχιστη απόσταση 26.232 χλμ. σε συνεχόμενη κατεύθυνση, διαμέσου 4 ηπείρων το λιγότερο, από Ωκεανό σε Ωκεανό και ολοκλήρωση του εγχειρήματος από εκεί που ξεκίνησε!
Είναι δυνατόν; Αναρωτηθήκαμε. Και σπεύσαμε να ρωτήσουμε φίλους και γνωστούς για το συναρπαστικό ταξίδι τής Marie Leautey…

Βέβαια, η εντυπωσιακή Leautey για όσους δεν γνωρίζουν, δεν είναι καμιά τυχαία περίπτωση. Όπως μας θύμισε και ο καλός της φίλος, ο Mr Weswim, Πέτρος Παρθένης, η Marie μαζί με τον Λεωνίδα Αθανασόπουλο, έχει θέσει τα θεμέλια του τριάθλου στην Ελλάδα, με τις περίφημες διοργανώσεις του Schiniathlon και του Astroman.

To “Lootie’s Run Around The World”, υπολογίζεται να διαρκέσει 2 ολόκληρα χρόνια, περιλαμβάνει 650 (!) μαραθωνίους συνολικά, για την πορεία των οποίων ενημερώνει διαρκώς η ίδια η Leautey, καταγράφοντας τις εμπειρίες της και όσα της συμβαίνουν μέσω των δημοσιεύσεων στο προσωπικό της blog, των δεδομένων των καθημερινών διαδρομών της από τα αρχεία Garmin και Strava του GPS ρολογιού της και των φωτογραφιών και βίντεο που αποτυπώνει.

 
 

Αυτή η εξωπραγματικά μεγάλη διαδρομή που επιθυμεί να πραγματοποιήσει, βρίσκει απάντηση σε μια βαθιά ριζωμένη επιθυμία της να εξερευνήσει τον κόσμο φυσικά, σε συνδυασμό με το πάθος της για το τρέξιμο και την ύπαιθρο. «Το να τρέχω ανά τον κόσμο είναι μια έκφραση της ελευθερίας μου, την ευτυχίας μου που είμαι ζωντανή καθώς και μια απάντηση στην περιέργειά μου και την όρεξή μου για περιπέτεια» γράφει στην ιστοσελίδα (https://lootie-run.com) που δημοσιεύει ό,τι σχετικό με τον εγχείρημά της.

Επίσης, κύρια δέσμευσή της αποτελεί η υποστήριξη ενός σημαντικού σκοπού για τις γυναίκες, βοηθώντας το Women for Women International, ένα σκοπό που έχει μέσα στην καρδιά της καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού, με την ελπίδα ότι μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για περισσότερους.

 

Η Lootie αποκαλύπτεται…

Η 42χρονη Γαλλίδα ερασιτέχνης δρομέας, γυρνάει τον κόσμο τα τελευταία 20 χρόνια. Έχει ζήσει στην Σκωτία, Γερμανία, Αγγλία, Ελβετία, Ελλάδα και Σιγκαπούρη. Με ένα ακαδημαϊκό υπόβαθρο στα Οικονομικά και τα Νομικά, σε συνδυασμό με την άπταιστη γνώση 4 γλωσσών, έχει περάσει όλη της την καριέρα σε ξένες χώρες και πολιτισμούς.
Το 2004, ενώ βρισκόταν σε επαγγελματικό ταξίδι στην Ελλάδα, γνώρισε φίλους που την μύησαν στο windsurfing και στο τρέξιμο. Τον ίδιο χρόνο παρακολούθησε τον Μαραθώνιο των Ολυμπιακών Αγώνων να περνάει ακριβώς έξω από το γραφείο της και 4 μήνες αργότερα έτρεξε τον πρώτο της μαραθώνιο! Έκτοτε, μπήκε στο τρέξιμο υπεραποστάσεων, με μια όρεξη να γυρίσει τον κόσμο με τα πόδια της και τα αθλητικά της παπούτσια.
Έτσι, της γεννήθηκε και η ιδέα να βάλει την καριέρα της ως οικονομική διευθύντρια σε παύση για μερικά χρόνια και να πάρει τους δρόμους. Να τα δει όλα, από πρώτο χέρι, να εξερευνήσει την Γη, βήμα-βήμα!

Η Marie Leautey στην Ελλάδα

Κάπως έτσι, μετά από 155 ημέρες αφότου ξεκίνησε από το Cabo Da Roca της Πορτογαλίας, το πέρασμά της στην Ελλάδα, την 10η χώρα του ”Lootie’s Run”, ξεκίνησε στις 27 Ιουλίου 2020, όταν και έφτασε στα σύνορα της Αλβανίας. Λόγω, όμως, της υγειονομικής κατάστασης με την πανδημία, το πέρασμα των συνόρων από τη γειτονική χώρα δεν έγινε με τον εύκολο τρόπο… Τα σύνορα ήταν κλειστά, οπότε έπρεπε να φτάσει αεροπορικώς στην Αθήνα και μετά να προσεγγίσει το κοντινότερο σημείο απ’ όπου είχε σταματήσει το τρέξιμο στην άλλη μεριά των συνόρων.

Η μετακίνησή της από την Αθήνα προς τη Βόρεια Ελλάδα θα έπρεπε να ήταν ένα γρήγορο ταξίδι. Μια ωριαία πτήση προς Ιωάννινα, και μετά διαδρομή μιάμισης ώρας με λεωφορείο στην Ηγουμενίτσα, ακολουθούμενη από μια τριαντάλεπτη διαδρομή με αυτοκίνητο στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας. Δυστυχώς, διαπίστωσε ότι δεν υπήρχαν πολλά λεωφορεία που κάνουν την διαδρομή Ιωάννινα-Ηγουμενίτσα, οπότε κατέληξε να περιμένει στη στάση των λεωφορείων για 3 ώρες. «Ανυπομονώ να επιστρέψω πάλι στον δρόμο» γράφει στο ημερήσιο blog της εκείνες τις μέρες. Ευτυχώς για εκείνη, οι δύο μέρες που μεσολάβησαν για να περάσει από την Αλβανία στην Ελλάδα με αυτόν τον “ανορθόδοξο” τρόπο, την ωφέλησαν ώστε να καλυτερεύσει αισθητά το αιμάτωμα που την ταλαιπωρούσε στο δάχτυλο του ενός ποδιού της.

Την επόμενη μέρα (28 Ιουλίου) ξεκινούσε με πολύ καλή διάθεση σε μια ηλιόλουστη ημέρα, για να καταγράψει τα πρώτα της 39 χιλιόμετρα επί ελληνικού εδάφους, από το ψαροχώρι Σαγιάδα έως τα Σύβοτα. «Ξέρω ότι το να βρω φαγητό στην Ελλάδα δεν θα είναι πρόβλημα, μπορείς κάτι να βρεις να φας, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, αν καθίσεις σε κάποιο ταβερνάκι», γράφει εκείνη την Τρίτη στο blog της. «Για αυτούς και τόσους άλλους λόγους, είμαι πολύ χαρούμενη που ξεκίνησα να διασχίζω την Ελλάδα!» συμπλήρωνε.

Η γνωριμία της με τη χώρα μας

Η Ελλάδα, ούτως άλλως, για την δραστήρια Γαλλίδα που μιλάει άπταιστα και τη γλώσσα μας, δεν αποτελεί άγνωστη χώρα. Έζησε εδώ συνολικά 5½ χρόνια. Αρχικά από το 2003 ως το 2004, την ”χρυσή” περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, μια εποχή αρκετά συναρπαστική, όπως περιγράφει. Και μετέπειτα πάλι, από το 2008 ως το 2011, μέσα στην οικονομική κρίση, τα πιο σκληρά χρόνια που έζησε εδώ, ειδικά για τους νεοφυείς επιχειρηματίες, όπως ήταν και η ίδια τότε.

Φυσικά, θυμάται με νοσταλγία και την πρώτη της επίσκεψη με την οικογένειά της, το 1989, όταν ήταν 12 χρονών. Τότε, γύρισε την Πελοπόννησο για τρεις ολόκληρες εβδομάδες σ΄ ένα camping trip. Tα ίδια μέρη επισκέφθηκε ξανά, μετά από 30 χρόνια, αλλά από μια πολύ διαφορετική οπτική.

Μέσω της εντυπωσιακής διαδρομής που χάραξε για το “Lootie’s Run Around The World” στην Ελλάδα, από τις 29 Ιουλίου μέχρι και σήμερα έχει “γράψει” τις παρακάτω διαδρομές:


 
 

 

H 189η ημέρα στο δρόμο του Μαραθωνίου

Όπως μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά και στο blog της, την Παρασκευή 28 Αυγούστου διένυσε την απόσταση των 41 χιλιομέτρων για να φτάσει στην Αθήνα από την Ελευσίνα. Την επόμενη ημέρα το Σάββατο, την 189η ημέρα του ”Lootie’s Run”, έτρεξε με support 8 Eλλήνων φίλων της, την απόσταση των 41χλμ. από το Καλλιμάρμαρο ως το Σχινιά, τιμώντας φυσικά τον Μαραθώνα, τον τόπο όπου γεννήθηκε ο Μαραθώνιος Δρόμος που ενέπνευσε και συνεχίζει να εμπνέει όλη την υφήλιο.

Ξεκινώντας στις 6 το πρωί από το Καλλιμάρμαρο Στάδιο συνέτρεξε με τον Πέτρο Παρθένη και τους συνόδευε με το ποδήλατο ο Λευτέρης… Με τον Πέτρο έχει τρέξει την κλασσική διαδρομή του Μαραθωνίου το 2011 και είχαν πολλές όμορφες αναμνήσεις να αναπολήσουν. Στην παρέα ενώθηκαν μετά από 2 χιλιόμετρα ο Γιώργος Κανάκης και ο Παναγιώτης Θεόφιλας, συμπληρώνοντας έτσι το 1ο γκρουπ που έτρεξε σαν Ελληνική ομάδα το Ironman της Φρανκφούρτης το 2009. Οι αναμνήσεις της παρέας δυνάμωσαν και ακόμα περισσότερο με την εμφάνιση του Δημήτρη Μωραΐτη, ιδιοκτήτη του Schinias Sports Center, αλλά και μέντορά της στο τρέξιμο, πίσω στα χρόνια του 2003 που βρισκόταν στην Ελλάδα. Την 8άδα υποστήριξης της Lootie συμπλήρωναν οι Γιώργος Παπασταματίου, Δήμητρα Παπαμαρίνου και η και Κατερίνα Παϊσίου.

Γιατί τρέχει για τις Γυναίκες;

Ως μια γυναίκα που μεγάλωσε στην Δυτική κουλτούρα των 80’s και 90’s, τώρα απολαμβάνει την ενήλικη ζωή της (κυρίως) αποδεσμευμένη από τα φυλετικά στερεότυπα. Έχει αποκτήσει ακαδημαϊκή μόρφωση, χάραξε μια επιτυχημένη καριέρα για τον εαυτό της, και ζει γνωρίζοντας ότι όλες οι αποφάσεις που παίρνει είναι δικές της. Οι επιθυμίες της, τα όνειρα και οι αποφάσεις της δεν ορίζονται, ούτε περιορίζονται από το φύλο της. Το ίδιο εύχεται ότι θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα για κάθε γυναίκα, σε κάθε γωνιά του κόσμου.

Η γιαγιά της, ένα ελεύθερο μυαλό, και μια αφοσιωμένη φεμινίστρια, είναι η πιο αξιομνημόνευτη επιρροή της ζωής της. Όπως μαρτυρά στην ιστοσελίδα της, η γεννημένη το 1913 γιαγιά της, Yolande Righetti Leautey, ήταν μια δυναμική, αυτόνομη γυναίκα που αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της στο φεμινιστικό κίνημα και στην λογοτεχνία. Το παράδειγμά της την έμαθε τις αξίες της αποφασιστικότητας, της περιέργειας, της αυτάρκειας και της αυτοπεποίθησης να διαλέξει το δικό της μονοπάτι.

Έτσι και έγινε απολύτως λογικό για την ίδια, η υποστήριξη των σκοπών του Women for Women International, μεταδίδοντας το μήνυμά της σε όλο τον κόσμο που θα γνωρίσει τρέχοντας!

 

Πόσοι άνθρωποι έχουν τρέξει τον γύρο του κόσμου;

Για να πιστοποιήσει τον αγώνα της ως αυθεντικό “τρέξιμο σε όλο τον κόσμο”, ακολουθεί τους κανόνες που εδραιώθηκαν από το WRA (World Runners Association). O WRA ιδρύθηκε, και διοικείται από τους 6 δρομείς που έχουν τρέξει και έχουν χαράξει αυτό το ταξίδι.

Μέχρι σήμερα, 6 άνθρωποι έχουν ολοκληρώσει έναν πλήρως καταγεγραμμένο και πιστοποιημένο “αγώνα” τρεξίματος στον γύρο του κόσμου: Jesper Olsen (2005 & 2012), Rosie Swale Pope (2008), Tom Denniss (2013), Tony Mangan (2014), Kevin Carr (2015), Serge Girard (2017).

Οι λεπτομέρειες του “Lootie’s Run Around The World” εμπεριέχουν το τρέξιμο της ελάχιστης απόστασης των 26.232 χλμ. σε συνεχόμενη κατεύθυνση, διάσχιση 4 ηπείρων το λιγότερο από Ωκεανό σε Ωκεανό και την ολοκλήρωση του αγώνα εκεί που ξεκίνησε. Η Marie Leautey αποφάσισε να τρέξει όλα αυτά τα χιλιόμετρα στην Ευρώπη, την Νοτιοανατολική Ασία, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, την Βόρεια Αμερική, την Νότια Αμερική και την Βόρεια Αφρική.
Ο αγώνας της είναι κυρίως αυτόνομος και χωρίς εξωτερική υποστήριξη, που σημαίνει ότι η ίδια μεταφέρει τον εξοπλισμό της σε όλο το ταξίδι. Χρησιμοποιεί το BoB (Beast of Burden) Ironman stroller για να μεταφέρει τον εξοπλισμό για κάμπινγκ, ηλεκτρονικές συσκευές, φαγητό, νερό και τον εξοπλισμό τρεξίματος. Αυτό αντιπροσωπεύει περίπου 30 κιλά τα όποια μεταφέρει σε όλο τον δρόμο.
Έχει θέσει ως στόχο να τρέχει με ρυθμό περίπου 40 χλμ. καθημερινά, με μια μέρα ξεκούρασης εβδομαδιαία. Φυσικά, παροτρύνει οποιονδήποτε θέλει να την υποστηρίξει και να επικοινωνήσει μαζί της, να το κάνει μέσω των πληροφοριών στην ιστοσελίδα της https://lootie-run.com.

Καλή επιτυχία Lootie και ευχόμαστε ολόψυχα να εκπληρώσεις το όνειρό σου!

 

Δημοφιλη Αρθρα