fbpx

Ο ΣΔΥ Αθήνας στο 154ο χλμ. του Σπάρταθλον 2023

Η Ελένη Μπερτσάτου αποτυπώνει τις στιγμές του υπερμαραθωνίου που ολοκληρώθηκε την Κυριακή

Newsroom
Σπάρταθλον 2023

Το ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ 2023 πέρασε στην Ιστορία, οι στιγμές των 36 ωρών αποτυπώθηκαν όπως το παζλ στα βιώματα της ζωής μας.

Πόσα χρώματα όμως χρειάζονται για να κάνουμε το πορτραίτο του κάθε Σπαρταθλητή, μέσα σε αυτές τις στιγμές που αρχίζουν με την αναμονή της εκκίνησης, τις πρώτες ανάσες πάνω στο πλακόστρωτο του λόφου της Ακρόπολης, τη σκούρα κορυφογραμμή του Υμηττού, καθώς ξεπροβάλουν πίσω της οι ακτίνες του ήλιου;

Και ο δρόμος με το χρώμα της αγωνίας, της προσήλωσης στο πρόγραμμα, με το κεφάλι άλλοτε σκυμμένο και άλλοτε με περισσή περηφάνεια να ατενίζει τον στόχο, μέσα στο γαλάζιο της θάλασσας που τον συντροφεύει μέχρι που θα φτάσει στους αμπελώνες και τις ελιές.

Σπάρταθλον 2023

Χρωματιστές ανάσες χαράς οι σταθμοί υποδοχής, οι φίλοι, οι συνοδοί που περιμένουν με τα αυτοκίνητα σε διάφορα σημεία της διαδρομής για να τους δώσουν δύναμη, για να τους πουν ακόμη μια φορά κουράγιο, πάμε καλά.

Και καθώς οι ώρες περνούν και πλησιάζει το βράδυ, το σκοτεινό βουνό υψώνεται μπροστά τους, πρέπει να το διαβούν, σίγουροι ότι κάπου εκεί μπορεί να συναντήσουν τον αρχαίο Θεό τον Πάνα. Ολα είναι πιθανά, είναι οι στιγμές που έχουν φύγει από τα γήινα, έχουν περάσει σε άλλες σφαίρες.

Σπαρταθλητές που αναχωρούν από το C/P 45 κοιτάζοντας το βουνό, παίρνουν μια βαθιά ανάσα και πάνε να αναμετρηθούν με τον στόχο τους. Οι ευχές μας τους συνοδεύουν για αρκετή ώρα. Καλό Τερματισμό, Go to Sparta, να ανέβουν την κορυφή και να κατέβουν στον κάμπο της Νεστάνης, να χαθούν μέσα στην απέραντη ομίχλη που σκεπάζει όμοια θάλασσα την Τεγέα και να ανηφορίσουν τον ατέλειωτο δρόμο.

Σπάρταθλον 2023

Με τι χρώματα να ζωγραφίσουμε αυτά τα βιώματα, της δυσκολίας, του πόνου, το κλείσιμο των ματιών, τα βήματα που αρχίζουν να γίνονται βαριά, περνούν μπροστά μας, φαντάζουν στα μάτια μας εξωπραγματικοί, και είναι εξωπραγματικοί, ίσως δεν το γνωρίζουν ότι τους ακολουθεί το πνεύμα της Ιστορίας, μιας Ιστορίας χιλιάδων χρόνων που συνεχίζει να υπάρχει μέσα από αυτούς τους Σπαρταθλητές.

Ολα τα χρώματα πάνω τους μέχρι τη στιγμή που φτάνουν στη λεωφόρο του τερματισμού, τη στιγμή που ατενίζουν τον άνδρα ακίνητο να περιμένει, μια στιγμή που δεν μπορεί να χρωματιστεί γιατί είναι το πνεύμα που μέσα από τις ανάσες περνάει στα βλέμματα όλων και μοιράζει φως.

Ιαχές αντηχούν στην ατμόσφαιρα, χέρια υψώνονται και χειροκροτούν, όρθιοι με χαμόγελα, οι περισσότεροι άγνωστοι μεταξύ τους γεμίζουν περηφάνεια, γεμίζουν Δύναμη, υπάρχει Ελπίδα, πράγματι υπάρχει το αέναο χάρισμα του Δώρου που πήραν από τον τερματισμό του Σπαρταθλητή.

Σπάρταθλον 2023

Εικόνες μαγικές, η ευλαβική υπόκλιση στον ΛΕΩΝΙΔΑ, τον Ανδρα που είπε το ανεπανάληπτο ανά τους αιώνες ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ ολοκληρώνει το πορτραίτο του Σπαρταθλητή.


 
 

Ενα ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μας για τους ξεχωριστούς αυτούς Σπαρταθλητές από Εμάς που βρεθήκαμε και αυτήν τη χρονιά στο C/P 45 και στον Τερματισμό που νοιώσαμε την αύρα τους, πήραμε Δύναμη από τη δική τους προσπάθεια για να συνεχίσουμε τη δική μας πορεία.

Ενα ευχαριστώ για όλους που στάθηκαν στη γραμμή της εκκίνησης, για αυτούς που προσπάθησαν να τερματίσουν και δεν το κατόρθωσαν, ο Αθλος όμως που ξεκίνησαν έχει την ίδια αξία με αυτούς που έφτασαν στη Σπάρτη.

Να ευχαριστήσουμε τους Συντελεστές της εξαιρετικής αυτής Διοργάνωσης του ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ.

Σπάρταθλον 2023

Ξεχωριστά όπως κάθε χρόνο ευχαριστούμε τον κ. Βασίλη τον Πρόεδρο του χωριού και την Οικογένειά του για τη Φιλοξενία, την κυρία Σταθούλα, την κα Ντίνα, τους ανθρώπους από το όμορφο χωριό Καπαρέλλι που φιλοξενεί το C/P 45 (154ο χλμ.) που έμειναν όλη τη νύχτα δίπλα μας και υποστήριζαν τις προσπάθειες των Σπαρταθλητών πριν ανέβουν στην κορυφή.

Προσωπικά θέλω να τονίσω ότι νιώθω ευλογημένη που και σε αυτήν την αποστολή είχα μαζί μου μια εξαιρετική ομάδα από Μέλη – Εθελοντές του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Αθήνας (ΣΔΥΑ), που ξεπέρασαν την κούραση της νύχτας και ανταποκρίθηκαν με χαμόγελο σε όλες τις στιγμές και στο πόστο που ο καθένας ήταν υπεύθυνος.

Τον Φώτη, τον Νίκο, τον Κώστα, την Αναστασία, την Ντίνα, την Αννα, την Ιωάννα και την νεότερη εθελόντριά μας, τη Μελίνα.

Για μένα ήταν όλοι Υπέροχοι γιατί πρόσφεραν στο ιστορικό αυτό γεγονός την εικόνα που ο ΣΔΥ Αθήνας συνεχίζει να κρατάει με συνέπεια και ήθος μέσα στο χώρο του «Ευ Αγωνίζεσθαι».

Ελένη Μπερτσάτου

Πρόεδρος ΣΔΥ Αθήνας

 

 

Δημοφιλη Αρθρα