fbpx

Στέργιος Αράπογλου: Ο Θεσσαλονικιός γιατρός – σπαρταθλητής θα τρέξει 3.000 χλμ. από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη

iRun

Το εγχείρημα του 50χρονου γιατρού και σπαρταθλητή από τη Θεσσαλονίκη, Στέργιου Αράπογλου, να διανύσει τρέχοντας μια διαδρομή 3.000 χιλιομέτρων από τον Έβρο μέχρι και την Κρήτη, αποτελεί ένα σπουδαίο μάθημα μνήμης και ιστορίας, με σκοπό να στείλει παντού το μήνυμα αγώνα για τη μνήμη και δικαιοσύνη των θυμάτων των Ναζί.

Ο Στέργιος Αράπογλου, πατέρας τεσσάρων παιδιών, εργάζεται ως γενικός χειρουργός στο Νοσοκομείο «Ιπποκράτειο» της Θεσσαλονίκης, ενώ προετοιμάζεται παράλληλα για το σπουδαίο εγχείρημα να διανύσει μέσα σε 50 ημέρες 2.300 χιλιόμετρα στην ηπειρωτική Ελλάδα και να επισκεφτεί 23 μνημεία ολοκαυτωμάτων, και 700 χιλιόμετρα στην Κρήτη όπου θα επισκεφτεί 39 παρόμοια μνημεία. Στις 3 Απριλίου θα ξεκινήσει από τα ακριτικά Μαράσια του Έβρου με στόχο να φτάσει στον Κάτω Ζάρκο Λασιθίου, περνώντας μέσα από χωριά και πόλεις που βίωσαν τις θηριωδίες των ναζιστών Γερμανών κατά την περίοδο 1940-1945.

Η αφετηρία του το ίδιο συμβολική, η προτομή της Βασιλικής Λαμπίδου, της Κυράς των Μαρασίων, η οποία καθημερινά ύψωνε την ελληνική σημαία στα σύνορα με την Τουρκία έχοντας «υιοθετήσει» για χρόνια -έως τον θάνατο της-  όλους τους στρατιώτες που υπηρετούσαν στο ελληνικό φυλάκιο που βρίσκεται δίπλα στο σπίτι της.

Στέργιος Αράπογλου 3000 χλμ

Όπως δημοσιεύει η Voria.gr ο κ. Αράπογλου, προχωρά σε αυτό το εγχείρημα μετά από πενταετή προετοιμασία που έκανε με τον Τάκη Σκουλή, «τον δάσκαλο των υπεραποστάσεων, αυτόν που άνοιξε τον δρόμο για τέτοιου είδους εγχειρήματα στην χώρα μας» όπως τον αποκαλεί ο ίδιος. Ο υπερμαραθωνοδρόμος Θεσσαλονικιός γιατρός τονίζει ακόμα: «Ο στόχος του εγχειρήματος είναι διπλός. Το πρώτο σκέλος αφορά την πρόταση που θα γίνει με την ολοκλήρωση του εγχειρήματος προς το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων να διδάσκονται συστηματικά, μεθοδικά, βάσει οργανογράμματος τα παιδιά μας, πριν να ολοκληρώσουν την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση αναλυτικά την ιστορία και τις καταστροφικές επιπτώσεις που είχαν τα ολοκαυτώματα που συνέβησαν στην χώρα μας κατά την χρονική περίοδο 1940-1945 από τις δυνάμεις κατοχής του Άξονα, δηλαδή από τη ναζιστική Γερμανία, τη φασιστική Ιταλία και τη Βουλγαρία. Το δεύτερο σκέλος αφορά τον αγώνα που κάνει το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα που ιδρύθηκε το 1996 από τον αείμνηστο Μανώλη Γλέζο αλλά και άλλους αγωνιστές, όπως ο Λάκης Σάντας, για μνήμη, για δικαιοσύνη και για αποκατάσταση όλων των δεινών που προκάλεσε η ναζιστική Γερμανία στην Ελλάδα, δηλαδή τη λεηλασία του εθνικού μας πλούτου, την υφαρπαγή των θησαυρών της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, την πλήρη καταστροφή όλων των υποδομών της χώρας μας και φυσικά όλες τις θηριωδίες μαζί με τον λιμό και τις καταστροφές που προκάλεσαν στο σύνολο της πατρίδας μας».

 

«Συνολικά θα περάσω από 62 μνημεία ολοκαυτωμάτων. Δυστυχώς παρά τον επιμελή σχεδιασμό που κάναμε με τον κ. Σκουλή και το εκτεταμένο σε μήκος εγχείρημα των 3000 χιλιομέτρων δεν μπορέσαμε συνδυαστικά να συμπεριλάβουμε και άλλα μνημεία, γιατί σε ολόκληρη την Ελλάδα υπήρξαν πάμπολλες θηριωδίες το 1940- 45 με το σύνολο των ολοκαυτωμάτων να προσδιορίζεται στα 1.170. Οπότε τα 63 μνημεία που θα διέλθουμε προσπαθήσαμε να είναι τα σημαντικότερα -αν μπορούν να χαρακτηριστούν έτσι- ολοκαυτώματα για να ανακινήσουμε τις μνήμες και σε αυτούς που ακόμα είναι εν ζωή και τα θυμούνται εντονότερα αλλά για να τα μάθουν οι νεότερες γενιές», είπε ο κ. Αράπογλου.

ΕΔΩ ο σύνδεσμος όπου θα μπορείτε να βλέπετε ζωντανά τη διαδρομή του Στέργιου Αράπογλου

Από την εκκίνηση της διαδρομής ως τον τερματισμό ο 50χρονος γιατρός θα έχει πάνω του δύο δορυφορικά ρολόγια και μέσω της εφαρμογής LiveTrack 24 θα μπορεί όποιος θέλει να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο την προσπάθειά του. Μαζί του σε όλη τη διαδρομή θα τον ακολουθεί με ΙΧ ο καλός του φίλος Γιάννης Κουφός ο οποίος θα τον τροφοδοτεί με τρόφιμα, ρούχα και κάποια ελάχιστα φάρμακα, ενώ όπως επισήμανε ο κ. Αράπογλου το εγχείρημα γίνεται με δικά του έξοδα και δεν διαθέτει κανέναν χορηγό.

«Η προσέγγισή μου σε αυτό το ζήτημα αποτελεί συνέχεια της στάσης ζωής που έχω και θεωρώ ότι όποιος αγαπά πραγματικά την πατρίδα του και θέλει να προσφέρει σε αυτήν θα πρέπει να το κάνει ανιδιοτελώς και μόνο. Δεν έχω χορηγούς, δεν επεδίωξα και ούτε επιθυμώ και θέτω το σύνολο του εγχειρήματός μου, που θα γίνει με προσωπικά μου έξοδα, στη διάθεση του αγώνα που κάνει το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα» κατέληξε ο κ. Αράπογλου.

Σε αυτό το πλαίσιο, καλούνται το Δίκτυο Μαρτυρικών Δήμων, Ενώσεις Θυμάτων, Αντιστασιακές Οργανώσεις, Πολιτιστικά και Αθλητικά Σωματεία να υποστηρίξουν το δρομικό εγχείρημα του γιατρού-χειρουργού, διοργανώνοντας, μεταξύ άλλων, εκδηλώσεις μνήμης στα χωριά από όπου θα περάσει ο υπερμαραθωνοδρόμος-αγωνιστής Στέργιος Αράπογλου, και άλλα πολιτιστικά και αθλητικά γεγονότα.

Στέργιος Αράπογλου

Ποιος είναι ο Στέργιος Αράπογλου

Ο Στέργιος Αράπογλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης. Είναι παντρεμένος με τη Σεβαστή Αθανασιάδου, με την οποία έχουν αποκτήσει τέσσερα παιδιά, την Ελένη, τη Σοφία, τον Δημήτρη και τον Αναστάση. Είναι γενικός χειρουργός στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, στην Ε’ Πανεπιστημιακή Κλινική του ΑΠΘ. Από το 2018 είναι διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.


 
 

Είναι μέλος της Ιατρικής Εταιρείας Θεσσαλονίκης από το 2008 έως σήμερα, της Χειρουργικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος από το 2005 και της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας από το 2018. Αναφορικά με το επιστημονικό έργο του, έχει δημοσιεύσει δεκάδες εργασίες σε διεθνή και ελληνικά ιατρικά περιοδικά, έχει ανακοινώσει πλήθος ερευνητικών και άλλων εργασιών σε συνέδρια εντός και εκτός ελληνικών συνόρων και έχει συμμετάσχει ως προεδρεύων σε επιστημονικές τράπεζες συνεδρίων χειρουργικής στον ελλαδικό χώρο.

Μάλιστα, ο ίδιος αποτελεί μέλος της Ε’ Πανεπιστημιακής Χειρουργικής Κλινικής στο ΓΝΘ «Ιπποκράτειο» και συμμετέχει στην εκπαίδευση των φοιτητών της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, τόσο με μαθήματα από αμφιθεάτρου όσο και στους θαλάμους των ασθενών. Έχει εκπαιδευτεί στη χρήση των σύγχρονων θεραπευτικών τεχνικών, που καλύπτουν σημαντικό εύρος της χειρουργικής ειδικότητας, τόσο με τις κλασσικές όσο και με τις λαπαροσκοπικές μεθόδους.

Το αθλητικό βιογραφικό του

Από το 2007, ο κ. Αράπογλου έχει τερματίσει δεκάδες Μαραθωνίους Ασφάλτου και Βουνού στον ελλαδικό χώρο, ενώ το 2008 ξεκίνησε τις συμμετοχές και τους τερματισμούς σε δεκάδες υπερμαραθώνιους δρόμους αποστάσεων, τόσο σε άσφαλτο όσο και σε βουνό. Το 2009 τερμάτισε επιτυχώς τον αγώνα 215 χιλιομέτρων «Διπλός Ευχίδας», Δελφοί-Πλαταιές-Δελφοί, και απέκτησε δικαίωμα συμμετοχής στο «Σπάρταθλον».

Το 2010 τερμάτισε με επιτυχία τον μεγαλύτερο και δυσκολότερο αγώνα υπεραποστάσεως σε βουνό, στην οροσειρά της Ροδόπης, τον «Rodopi Ultra Trail», συνολικού μήκους 164 χιλιομέτρων, τρέχοντας επί 43 ώρες συνεχώς, ενώ την αμέσως επόμενη χρονιά τερμάτισε στο «Σπάρταθλον», που θεωρείται ο δυσκολότερος αγώνας στο είδος του παγκοσμίως, από την Αθήνα στη Σπάρτη, 246 χιλιόμετρα.

Το 2012 συμμετείχε στην ορεινή διάσχιση όλης της Κρήτης, μέσα από το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4, συνολικού μήκους 595,7 χιλιομέτρων, σε 10 ημέρες. Η διάσχιση έγινε για την οικονομική ενίσχυση του «Χαμόγελου του Παιδιού».

Το 2016 έτρεξε από το Μεγάλο Ζαλούφι της Ανατολικής Θράκης στην Τουρκία, μέχρι το Καλοχώρι του νομού Θεσσαλονίκης, μία διαδρομή συνολικού μήκους 573 χιλιομέτρων, κουβαλώντας χώμα και νερό από τα πάτρια εδάφη, με σκοπό να φυτευτούν δύο ελιές στην πλατεία του Καλοχωρίου, εις μνήμη των δύο μικρών αδικοχαμένων αδελφών του παππού του, που έμειναν άταφοι στις αλησμόνητες πατρίδες.

Το 2018 διέσχισε ολόκληρη την Ηπειρωτική Ελλάδα από το βορειότερο μέχρι το νοτιότερο γεωγραφικό στίγμα της, από το Ορμένιο Έβρου μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρον του νομού Λακωνίας, διανύοντας συνολικά 1.519 χιλιόμετρα σε 23 ημέρες. Ο σκοπός του εγχειρήματος ήταν τριπλός: Ο σεβασμός στον δάσκαλο, ο καθαρός αθλητισμός, χωρίς αναβολικά, και η πρόληψη των τροχαίων δυστυχημάτων.

 


Διαβάστε ακόμα:

Μία ακόμη επιτυχία για την Κατερίνα Ροκάκη, που της έδιναν 2 χρόνια ζωής

Χρυσό στη σφαιροβολία η 72χρονη Μάγδα Ροϊλίδου

«Χρυσός» ο 94χρονος Κώστας Χατζηεμμανουήλ στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου

Δημοφιλη Αρθρα