fbpx

Τρέχοντας στη Βαμβακού

Η εμπειρία του συντάκτη του iRun στο χωριό της Λακωνίας

Vamvakou Mountain Run

Τι παράξενη χώρα! Τι κρύβεται 2,5 ώρες από την Αθήνα; Πόσα χωριά αποκαλύπτονται… «τσακ»… στους φιδωτούς επαρχιακούς δρόμους; Σαν πίνακας! Μια μεγάλη εκκλησία, σπίτια με κεραμίδια στις σκεπές, πράσινο παντού.

Στην είσοδο της Βαμβακούς υπάρχει το «τελωνείο». Ναι, ναι! Πρόκειται για ένα σπίτι όπου στον προαύλιο χώρο του, τα φορτηγά και τα λεωφορεία ξεφόρτωναν τα διάφορα αγαθά και στη συνέχεια, με τα χέρια, με καρότσια ή ζώα, οι κάτοικοι τα μετέφεραν στα ενδότερα του χωριού.

Οι αγώνες βουνού με έχουν φέρει κοντά σε πολλά τέτοια χωριά. Γνωρίζω τον τόπο μου χάρη στους αγώνες. Περπατάω και τρέχω σε μέρη που δεν θα βρισκόμουν ποτέ μόνος. Χαράδρες, φαράγγια, οροπέδια, εκκλησάκια, πηγές και μονοπάτια. Ζω στιγμές που αποτυπώνονται μέσα στο κεφάλι μου. Ενα κεφάλι χιλιοταλαιπωρημένο από την πόλη, τον θόρυβο, την καθημερινότητα.

Vamvakou Mountain Run

Λίγο πιο μέσα, στη Βαμβακού, μια πανέμορφη πλατεία. Εκεί βρίσκεται και η εκκλησία, τρισυπόστατη μεν, Αγιος Χαράλαμπος δε! Και φυσικά, πρόκειται για τη γνωστή ελληνική πλατεία με τη θέα της, τον πλάτανό της, αγάλματα των τοπικών δωρητών και φυσικά, τραπεζάκια καφενείου. Τίμια, τι άλλο να ζητήσει κανείς;

Για τα bib μας ανεβήκαμε λίγο πιο πάνω, στο κεντρικό καλντερίμι του χωριού, όπου συναντήσαμε την Ελένη Μάμη, Υπεύθυνη Επικοινωνίας και Μάρκετινγκ & Συνιδρύτρια της Vamvakou Revival. Πριν από λίγα χρόνια υπήρχαν στο μυαλό μου μόνο οι Creedence Clearwater Revival.

Tι είναι το Vamvakou Revival; To 2018, μια ομάδα νέων, με καταγωγή και ισχυρούς δεσμούς με τη Βαμβακού, είχε σαν όραμά τη δημιουργία ενός χωριού «πρότυπου» βασισμένο στη βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου με πρωτεύοντα στόχο την επιστροφή μόνιμων κατοίκων.

Η ομάδα του Vamvakou Revival, με την ηθική και οικονομική υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος -αφού το χωριό αποτελεί τόπο καταγωγής του Σταύρου Νιάρχου-, έχει βάλει στόχο την αναβίωση του χωριού με εκδηλώσεις αλλά και με πλάνο την εργασιακή αποκατάσταση και την εύρυθμη λειτουργία των υποδομών του χωριού.

Vamvakou Mountain Run

Η Ελένη, λοιπόν, μας έδωσε πολλές πληροφορίες για την προσπάθεια που γίνεται στη Βαμβακού, αλλά και τα bib για τον αγώνα των 28 χλμ. που θα τρέχαμε την επόμενη μέρα. Παράλληλα, την Κυριακή θα διεξάγονταν οι αγώνες των 18 χλμ. και των 7 χλμ.

Ψηλά στο χωριό, υπάρχει το σχολείο. Ανεβήκαμε με την παρέα μου, τόσο για τη θέα όσο και για να δούμε τις ανακατασκευές και τις αναπαλαιώσεις. Το σχολείο πλέον λειτουργεί ως εργαστήριο για start ups, εκθεσιακός χώρος, χώρος συναυλιών ενώ διαθέτει και γήπεδο μπάσκετ.

Απ’ έξω, κερασιές και κορομηλιές, με τη θέα να σε μαγνητίζει καθώς κοιτάς τα βουνά στο βάθος της Πελοποννήσου. Περάσαμε, επίσης, από το ρολόι του χωριού αλλά και από τη Ρούγα με τις τρεις παλιές παραδοσιακές οικίες που μετατράπηκαν σε ξενώνα. «Καλέ, τρέξατε ή για τουρισμό πήγατε;».

Για ορεινό τουρισμό! Φυσικά και τρέξαμε και μάλιστα για καλό σκοπό, καθώς υπήρχε συμβολικό αντίτιμο της τάξεως των 5 ή 10 ευρώ, ανάλογα με τη διαδρομή, και το συνολικό ποσό που συγκεντρώθηκε θα διατεθεί σε έργα πολιτικής προστασίας και συγκεκριμένα στη διαμόρφωση αντιπυρικών ζωνών στο βουνό του Πάρνωνα, στην ευρύτερη περιοχή της Βαμβακούς.

Πολύς και ωραίος κόσμος από την Αθήνα αλλά και τις γύρω περιοχές. Αλλωστε η Τρίπολη και η Σπάρτη είναι πολύ κοντά. Η διοργάνωση είχε βάλει και λεωφορεία, απ’ ό,τι είδαμε. Παρέες παντού, φίλοι, ζευγάρια, όλοι με τα αθλητικά τους, τα νερά τους, τα καπέλα τους.

Εγώ είχα και άλλη αποστολή. Την προηγούμενη ημέρα παρέλαβα τα La Sportiva Prodigio. Απίστευτο παπούτσι και θα εξηγήσω γιατί. Ο αγώνας της Βαμβακούς στα 28 χλμ. έχει όλα τα τερέν που μπορεί να συναντήσεις στην Ελλάδα. Ανηφόρα-Γολγοθά, δασικό δρόμο, κατηφόρα με πέτρα, περάσματα μέσα σε φαράγγι με εναλλαγές κατεύθυνσης, καλντερίμι, άσφαλτο, παραποτάμια διαδρομή, μονοπάτι «χωμάτινο χαλί».


 
 

Vamvakou Mountain Run

Δεν υπήρξε στιγμή που να με προδώσει! Ελαφριά κατασκευή, ωραίο εμφανισιακά, στιλάτο ιταλικό, άνετο και σταθερό. Οσο για την πρόσφυση, πραγματικά δεν έχω λόγια. Το μπροστινό μέρος φυσικά και συγκρούστηκε με πέτρα, χωρίς όμως να μεταφερθεί η κρούση στα δάχτυλά μου. Τα κορδόνια δένονται όσο θες, ενώ το πίσω μέρος είναι απροβλημάτιστo σε τριβές. Καθότι ελαφρύ, με «συντρόφευσε» άριστα στα χωμάτινα δρομικά κομμάτια, ενώ ήταν στιβαρό στις απότομες αλλαγές μέσα στη χαράδρα. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα και θα επανέλθω με αναλυτικό review!

Στον αγώνα μας και πάλι. Πείτε μου ρε παιδιά, είναι τόσο δύσκολο να έχουμε κατά νου να μην πετάμε το μπουκάλι μας κάτω όπου να’ ναι αλλά να το κρατάμε για τους σταθμούς που υπάρχουν σακούλες; Εγώ το κάνω! Δεν χωράνε ατάκες τύπου: «έλα μωρέ θα το μαζέψει η διοργάνωση». Απαράδεκτο από την πλευρά των δρομέων! Γκρίνιαξα με αυτό και σταματώ.

Ο αγώνας είναι πάρα πολύ καλός! Η Βαμβακού και η περιοχή έχουν δυνατότητες και για άλλους αγώνες. Ισως και πιο μεγάλους σε απόσταση, ίσως και σε άλλη περίοδο του έτους. Πέρασα θαυμάσια στη διαδρομή, η σήμανση ήταν πολύ καλή, η τροφοδοσία είχε ένα μικρό θέμα με τα νερά προς το τέλος που είχε ζέστη για εμάς των 28 χλμ.

Οι σταθμοί, όμως, ήταν πυκνοί και επίσης συναντήσαμε το εξής «έξυπνο». Σε διάφορα σημεία, υπήρχαν μεγάλα πλαστικά δοχεία γεμάτα μπουκάλια νερό, self-service φάση, χωρίς εθελοντές, το οποίο είναι εξαιρετικά βολικό για τη διαχείριση της όλης κατάστασης σε έναν τριπλό αγώνα.

Vamvakou Mountain Run

Οσο για τα τοπία, σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να βρεθείτε στην εκκίνηση το 2025 ή να περπατήσετε στα σηματοδοτημένα μονοπάτια. Ομορφα δάση, ήχοι πουλιών, ένα πέρασμα από το οροπέδιο Πάρνωνα που είναι μαγικό κάπου στα 1680 υψόμετρο. Τέλεια εμπειρία!

Θα ξαναπάω, όχι μόνο για τον αγώνα, αλλά και για τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο χωριό από το Vamvakou Revival. Συν τοις άλλοις, με την παρέα μου, άνοιξε και η συζήτηση για το κατά πόσο μπορούμε να επιστρέψουμε σε πιο μικρές κοινότητες ώστε η ζωή μας να είναι πιο βιώσιμη, με μεγαλύτερη ισορροπία και μέτρο.

Θεωρώ επιτυχία ότι ένας αγώνας δίνει τροφή για σκέψη και ένα μικρό χωριό ξαναζεί. Παράλληλα, γνωρίσαμε και το πολύ όμορφο χωριό Καρυές, λίγα χιλιόμετρα πριν από τη Βαμβακού. Φιλόξενο με ωραίες ταβέρνες και καφέ. Και ένα tip! Καρυάτις στα αρχαία Ελληνικά σημαίνει Κόρη από τις Καρυές.

Σε λιγότερο από 36 ώρες κάναμε ένα ταξίδι στη φύση, στην ιστορία, στη γαστρονομία. Τρέξαμε, συζητήσαμε, απολαύσαμε όμορφα τοπία. Να λοιπόν γιατί αγαπάω τόσο να τρέχω στα βουνά!

Στο σύνδεσμο εδώ θα βρείτε τα αποτελέσματα και περισσότερα πράγματα για τη Βαμβακού και το Vamvakou Revival.

• Φωτογραφίες: FotoTrexoume

 


Διαβάστε ακόμα:

 

Δημοφιλη Αρθρα