fbpx

Plogging: Η ευεργετική “τρέλα” των δρομέων που σώζει τον πλανήτη!

Η πιο φιλική προς το περιβάλλον τάση τρεξίματος που ξεκίνησε από τη Σουηδία

plogging

Αν ψάξετε στο Instagram, θα δείτε περισσότερες από 60.000 φωτογραφίες δρομέων από όλο τον πλανήτη που συμμετέχουν σε αυτό το εγχείρημα. Όμως τι είναι πράγματι το “plogging” και πώς μπορείτε να συμμετέχετε σε αυτό;

Από τη Σουηδία μέχρι κάθε μέρος της Γης οι «ploggers» καθαρίζουν το περιβάλλον μαζεύοντας σκουπίδια κατά τη διάρκεια του τρεξίματός τους, σε αυτή τη φιλική προς το περιβάλλον τάση τρεξίματος.

Είναι πλέον δεδομένο ότι το τρέξιμο είναι από τις πιο δημοφιλείς και υγιείς μορφές άσκησης, κάτι για το οποίο φωνάζουμε περήφανα όποτε μπορούμε! Ωστόσο, όχι μόνο είναι καλό για το σώμα μας (ναι, ακόμη και για τα γόνατα), αλλά χάρη στο «plogging» που ήρθε από τη Σκανδιναβία, αποδεικνύεται ευεργετικό και για τον πλανήτη!

Κάποιες βασικές πληροφορίες

Το plogging είναι η τέλεια άσκηση για δρομείς με οικολογική συνείδηση, καθώς συνδυάζει το τρέξιμο με τη συλλογή απορριμάτων κατά μήκος της διαδρομής του τρεξίματος.

Ξεκίνησε από τον σουηδό Erik Ahlström το 2016 όπου ενσωμάτωσε στη καθημερινή του προπόνηση, το να μαζεύει όσα σκουπίδια συναντούσε στο δρόμο του.

Η ονομασία plogging βγαίνει από συνδυασμό του “jogging” και “plucking” (στα σουηδικά “plocka up” που σημαίνει μαζεύω από κάτω).


 
 
plogging Erik Ahlström

O ιδρυτής του “plogging”, Erik Ahlström

Πώς μπορείτε να συμμετάσχετε;

Για να βρείτε events ομαδικής καταγραφής κοντά σας, ρίξτε μια ματιά στον λογαριασμό στο X (πρώην Twitter) PloggingUK.

Εναλλακτικά, μπορείτε να οργανώσετε τη δική σας δράση plogging. Θα χρειαστεί απλώς να συγκεντρώσετε μια ομάδα δρομέων και να φέρετε μαζί σας μερικούς σάκους και προστατευτικά γάντια. Για να είστε ακόμη πιο προετοιμασμένοι, σχεδιάστε από πριν μια διαδρομή που να τελειώνει κοντά σε κάδο ή κάδο ανακύκλωσης, ώστε να μπορέσετε να αφήσετε ό,τι σκουπίδια έχετε μαζέψει κατά τη διάρκεια του τρεξίματός σας.

Αν δεν σας πείσαμε ακόμη, ορίστε και πιο συγκεκριμένα οφέλη του plogging:

  • Είναι ένα αμιγώς ευεργετικό εγχείρημα, το οποίο αποτελεί κίνητρο από μόνο του. Έχοντας έναν σκοπό για το τρέξιμό μας σημαίνει ότι είναι και πιο πιθανό να βάλουμε τα αθλητικά μας παπούτσια και να ξεκινήσουμε όντως να τρέχουμε!
  • Θα μπορούσε να θεωρηθεί και εν μέρει προπόνηση cardio. Το να σκύβουμε ξανά και ξανά για να πιάσουμε πλαστικά μπουκάλια ή γενικά σκουπίδια, βοηθά στην εκγύμναση διαφόρων μυών του κορμού που μπορεί να μας διαφεύγουν στο απλό τρέξιμο.
  • Αποτρέπει τη ρύπανση από τα πλαστικά. Μαζεύοντας σκουπίδια στο τρέξιμό μας, βοηθάμε να διατηρηθούν ασφαλή τα οικοσυστήματα των ζώων και των φυτών. Αυτό περιλαμβάνει και τις θάλασσές μας, εκτάσεις που καταλήγουν να γεμίζουν με την πλειονότητα των πλαστικών απορριμμάτων της ξηράς.
    plogging
  • Κάνει καλό στο σώμα, το μυαλό και τη ψυχολογία μας. Είναι ωραίο συναίσθημα να βοηθάς στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των πλαστικών απορριμμάτων, έστω και λίγο. Ο ανταποδοτικός χαρακτήρας του plogging καθιστά και πιο πιθανό το να ενταχθεί στη ζωή μας.
  • Δημιουργεί κοινότητα. Η σύνδεσή μας με άλλους ομοϊδεάτες δρομείς και επομένως η δημιουργία μιας κοινότητας, μας δραστηροποιεί στο να διατηρήσουμε παράλληλα και ένα πιο σταθερό πρόγραμμα προπόνησης. Υπάρχει άλλωστε μεγαλύτερο κίνητρο από το να μοιραζόμαστε κοινούς στόχους με άλλους ανθρώπους;

 

Διαβάστε ακόμα:

Δημοφιλη Αρθρα