fbpx

Προορισμοί σε κάθε γωνιά του πλανήτη, όπου η βιωσιμότητα είναι προτεραιότητα

Το μυστικό της επιτυχίας “κρύβεται” στην μετατροπή δημοφιλών προορισμών σε καταφύγια φιλικά προς το περιβάλλον!

iRun
Προορισμοί με προτεραιότητα στη βιωσιμότητα

Από την γειτονική Ιταλία μέχρι την εξωτική Κόστα Ρίκα, οι ταξιδιώτες με οικολογική συνείδηση έχουν βρει τα δικά τους sustainable καταφύγια.

Δεν χρειάζεται να βρεθείς σε δυσπρόσιτα και απαιτητικά μέρη, σχεδόν στη μέση του πουθενά, προκειμένου να υιοθετήσεις έναν πιο sustainable τρόπο ταξιδιού. Το μυστικό της επιτυχίας “κρύβεται” στην μετατροπή δημοφιλών προορισμών σε καταφύγια φιλικά προς το περιβάλλον και το σπίτι όλων μας, τον πλανήτη Γη. Σε αυτό το μήκος κύματος, κινούνται οι παρακάτω πινέζες της υδρογείου σφαίρας.

Lake Garcia Italy

Λίμνη Γκάρντα, Ιταλία

Μπορεί η λίμνη Κόμο να προσελκύει τους μεγαλύτερους σταρ παγκοσμίως, όμως οι καλά ενημερωμένοι A – Listers με περιβαλλοντική συνείδηση επιλέγουν εδώ και μερικά χρόνια τη Λίμνη Γκάρντα. Και αυτό δεν οφείλεται αποκλειστικά στο ότι μπορείς να την επισκεφτείς απευθείας μέσω τρένου από το Μιλάνο ούτε ότι αποτελεί τη μεγαλύτερη λίμνη της Ιταλίας. Αλλά, στο γεγονός πως φιλοξενεί ένα από τα πιο πράσινα ξενοδοχεία του κόσμου.

Το Lefay Resort and Spa αντισταθμίζει το 100% των εκπομπών CO2, ενώ το 60% της ενέργειάς του προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές. Τα υλικά σχεδιασμού υψηλής τεχνολογίας ελαχιστοποιούν τη διασπορά θερμότητας και ενέργειας, ενώ η οροφή καλύπτεται με βλάστηση για τη μείωση της οπτικής ρύπανσης και την υποστήριξη της τοπικής χλωρίδας και πανίδας.

Ελβετία sustainable προορισμοί

Αρόζα, Ελβετία

Στην πανέμορφη αυτή πόλη της Ελβετίας “φωλιάζει” το Hotel Valsana, το πρώτο ξενοδοχείο της Ελβετίας που θερμαίνεται από μια “μπαταρία πάγου” – ένα σύστημα ανάκτησης ενέργειας που επαναχρησιμοποιεί την πλεονάζουσα θερμική ενέργεια που διαφορετικά θα χανόταν στο περιβάλλον. Αυτό το γοητευτικό αλπικό θέρετρο βοηθά τον πλανήτη Γη και με άλλους τρόπους. Αρκετά ξενοδοχεία διαθέτουν σημεία φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ενώ υπάρχει ακόμη και ένα σημείο φόρτισης στο κέντρο της πόλης, το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δωρεάν.

Η περιοχή έχει επίσης λάβει το καθεστώς Alpine Pearl – που αναγνωρίζει την “πράσινη κινητικότητα” και τις πρακτικές οικολογικής συνείδησης – από την ομώνυμη τουριστική ένωση. Αυτός ο οργανισμός που χρηματοδοτείται από την ΕΕ δημιουργήθηκε για να προωθήσει και να υποστηρίξει τις κοινότητες που καταβάλλουν τα μέγιστα, όταν πρόκειται για βιώσιμο τουρισμό.

Καταλονία sustainable προορισμοί Ισπανία


 
 

Καταλονία, Ισπανία

Η Καταλονία είναι η πρώτη ολόκληρη περιοχή που έλαβε την πιστοποίηση Υπεύθυνου Τουρισμού στη Βιόσφαιρα, ένα σύστημα που υποστηρίζεται από την Unesco και το GTSC (Παγκόσμιο Συμβούλιο Αειφόρου Τουρισμού), σε αναγνώριση της συμβιωτικής σχέσης μεταξύ ανθρώπου και φύσης στην περιοχή αυτή. Και είναι εύκολο για τους επισκέπτες να αποκτήσουν sustainable συνείδηση εκεί. Πώς; Αναζητώντας επιχειρήσεις με οικολογικό σήμα της ΕΕ, ένα πιστοποιητικό που αναδεικνύει φιλικά προς το περιβάλλον, υψηλής ποιότητας προϊόντα και υπηρεσίες.

Ορισμένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της περιοχής περιλαμβάνουν διάφορα πρώην ορυχεία άνθρακα, μολύβδου και αλατιού που έχουν μετατραπεί σε ανανεωμένες πολιτιστικές και περιβαλλοντικές περιοχές. Μην παραλείψετε να περπατήσετε στα απολιθωμένα ίχνη των δεινοσαύρων στα παλιά υπαίθρια ανθρακωρυχεία Fígols-Vallcebre Fumanya, που σήμερα είναι χαρακτηρισμένος χώρος παλαιοντολογίας. Μια άλλη σπουδαία περιοχή είναι το πολιτιστικό πάρκο του Αλμυρού Όρους Cardona – μετά το κλείσιμο του ορυχείου τη δεκαετία του 1990, το πάρκο προσφέρει τώρα στους επισκέπτες την ευκαιρία να μάθουν για τη μοναδική φυσική γεωλογία της περιοχής.

  • MORE: Δες κι άλλα sustainable καταφύγια σε όλο τον κόσμο στο terramag.gr

Terra Magazine

 

     Διάβασε ακόμα: Διάκριση βιωσιμότητας για το γκαζάκι Primus «SIP Power»

     Camping το καλοκαίρι: Μικρά μυστικά δροσιάς και επιτυχίας

     Οι best of προορισμοί στην Ελλάδα για extreme sports

Δημοφιλη Αρθρα