fbpx

Το τρέξιμο και ο χορός μπορούν να συνυπάρχουν;

Οι χορευτές με το τρέξιμο έχουν αμεσότερα αερόβια οφέλη από οποιοδήποτε άλλο είδος αερόβιας άσκησης

iRun
Τρέξιμο και χορός

Όσοι ασχολούνται με τον χορό επαγγελματικά, ή ερασιτεχνικά, πολλές φορές θέλουν στον ελεύθερο χρόνο τους να ασχοληθούν με διαφορετικούς τρόπους άσκησης, όπως το γυμναστήριο, το pilates, τη γιόγκα και κάποιοι, οι λιγότεροι από αυτούς με το τρέξιμο!

Ενώ για το pilates και τη γιόγκα μπορεί να κατανοήσει κάποιος εύκολα την προτίμησή τους, για το τρέξιμο επικρατεί ένας φόβος από τους χορευτές, μέχρι και μια… αντιπάθεια. Υπάρχουν διάφορες αποτρεπτικές απόψεις για το τρέξιμο, όπως: «Θα πιαστείτε, θα αποκτήσουν όγκο οι μυς, θα χαθεί η ελαστικότητα», και το χειρότερο από όλα «θα καταστραφούν οι αρθρώσεις. Μην τρέχετε, κίνδυνος».

Είναι λυπηρό ότι αυτές οι “κατάρες” για το τρέξιμο, δεν ακούγονται από γυμναστές, γιατρούς ή απλούς ανθρώπους που λένε την γνώμη τους, αλλά από χορευτές και δασκάλους χορού.

Τρέχοντας και χορεύοντας συστηματικά πάνω από 25 χρόνια, πιστεύω ότι μπορούμε ασφαλέστατα να τα κάνουμε και τα δύο, από την αρχή. Μεγαλώνοντας ίσως πρέπει απαραιτήτως να τα συνδυάζουμε και τα δύο, αν θέλουμε να χορεύουμε μέχρι τα γεράματά μας, παίρνοντας όμως κάποιες προφυλάξεις.

  1. Σωστά παπούτσια. Ποιοτικά αθλητικά παπούτσια με καλή απορρόφηση κραδασμών που θα υποστηρίξουν σωστά τα πέλματά σας και θα περιορίσουν την επίδραση των κραδασμών στα γόνατα, στους αστραγάλους, στη μέση και την πλάτη σας. Συμβουλευθείτε έμπειρους δρομείς και οπωσδήποτε αποφύγετε τα πολύ φθηνά επιμένοντας στην ποιότητα.
  2. Κατάλληλη επιφάνεια εδάφους. Μπορείτε σίγουρα να τρέξετε παντού, στο πάρκο, στο βουνό, ακόμα και στο δρόμο, μπροστά στη σχολή ή το σπίτι σας. Λάθος μεγάλο. Διαλέξτε το σωστό και το ασφαλέστερο, που είναι το ειδικό ταρτάν σε ένα στάδιο, με κανονικούς διαδρόμους όπου θα τρέχετε πολύ άνετα στο δικό σας επιθυμητό ρυθμό, χωρίς να στραβοπατάτε σε πέτρες, πεζοδρόμια, φρεάτια, παγκάκια και άλλα εμπόδια.

Το τρέξιμο συμβάλλει στην ενίσχυση των οστών μας και την ενδυνάμωση των μυών μας, αλλά πρέπει να ξεκινήστε χαλαρά, με μικρότερες αποστάσεις και χαλαρές ταχύτητες, ξεπερνώντας προοδευτικά τα όριά σας. Μην τα δώσετε όλα από την αρχή.

Το τρέξιμο βοηθάει στην οικοδόμηση αντοχής ακόμα και στην αρχή που σε ρυθμό jogging, σαν άσκηση μοιάζει λίγο χαλαρή. Στην συνέχεια θα σας βοηθήσει να έχετε περισσότερη αντοχή και στην διάρκεια του χορού.

Τέλος, μην ξεχάσετε δύο-τρία πραγματάκια που τα γνωρίζετε καλά αλλά ίσως τα ξεχνάτε. Το απαραίτητο ζέσταμα με λίγες ασκήσεις ευλυγισίας, αποθεραπεία και ενυδάτωση μετά.

Διατάσεις

Τελικά αυτοί που χορεύουν μπορούν ή πρέπει να τρέχουν;

Το συμπέρασμα είναι ότι πρέπει να τρέχετε για να διατηρείστε υγιείς και να μπορείτε να χορεύετε καλύτερα για πολλά ακόμα χρόνια. Όπως αποκτήσατε τεχνική στον χορό, θα αποκτήσετε τεχνική και στο τρέξιμο, θα μάθετε να νιώθετε το σώμα σας και να βρίσκετε τα όριά σας.

Για να μην υπάρχουν αντιρρήσεις και ανησυχίες μια καλή συμβουλή: Αρχίστε το τρέξιμο σε μία περίοδο διακοπών. Χριστούγεννα, Πάσχα, καλοκαίρι, έτσι θα μειώσετε τους φόβους για πιάσιμο, φουσκάλες, σπασμένα νύχια και άλλους… εφιάλτες που θα σας δημιουργήσουν πρόβλημα στον χορό.

Σίγουρα το τρέξιμο και ο χορός γυμνάζουν και καταπονούν διαφορετικές ομάδες μυών, με διαφορετικούς, όμως, τρόπους. Πιθανόν ο συνδυασμός των δύο διαφορετικών ασκήσεων, ίσως προκαλέσει κάποια ανισορροπία, γι ‘αυτό το λόγο είναι πολύ σημαντικό να ξεκινήσετε σιγά-σιγά και να αυξάνετε σταδιακά την απόσταση και πολύ αργότερα την ταχύτητα.

Αν για πολλά χρόνια χορεύατε μόνο, χωρίς να κάνετε κανένα συνδυασμό με άλλου είδους άσκηση, ίσως θα πρέπει να ξεκινήσετε με κάποιες ασκήσεις στο γυμναστήριο πρώτα.

Όσον αφορά την άποψη ότι το τρέξιμο θα σας κάνει να χάσετε την ελαστικότητα και τη ευλυγισία σας. Δεν είναι εντελώς λάθος, αφού πολλούς δρομείς τους χαρακτηρίζει κάποια έλλειψη ελαστικότητας αν δεν κάνουν συγκεκριμένες ασκήσεις.

Σε σχέση με άλλα είδη αερόβιας άσκησης, όπως το κολύμπι, η κωπηλασία, το ποδήλατο ή τα ομαδικά αθλήματα με μπάλα, το τρέξιμο ταιριάζει περισσότερο με τον χορό, αφού σε αυτά χρησιμοποιούνται κοινές ομάδες μυών. Επιπλέον, οι χορευτές βάζοντας το τρέξιμο στη ζωή τους έχουν αμεσότερα αερόβια οφέλη από οποιοδήποτε άλλο είδος αερόβιας άσκησης.

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι χορευτές πρέπει να τρέχουν:

1. Θα είναι πάντα σε καλύτερη φυσική κατάσταση.

2. Θα έχουν μεγαλύτερη αντοχή στην σκηνή, την πίστα ή τους αγώνες.

3. Θα έχουν μακροχρόνια καλύτερη υγεία.

4. Θα είναι πάντα πιο ήρεμοι, αφού τρέχοντας θα βάζουν σε τάξη ότι τους απασχολεί.


 
 

5. Θα καταπολεμούν το άγχος, ιδιαίτερα πριν από σημαντικές χορευτικές εμφανίσεις.

6. Θα ελέγχουν καλύτερα τον ρυθμό τους αφού θα έχουν προοδευτικά χαμηλότερους καρδιακούς παλμούς.

7. Θα δυναμώσουν τα πόδια τους και θα έχουν μεγαλύτερη ικανότητα στα άλματα.

8. Εάν κάνουν και σπριντ θα αποκτήσουν μεγαλύτερη εκρηκτικότητα.

9. Θα μπορούν να τρώνε άφοβα περισσότερο και ότι τους αρέσει και θα μπορούν αν χρειάζεται να χάσουν βάρος ευκολότερα, χωρίς μεγάλες θυσίες.

10. Θα μπορούν να γυμνάζονται κοντά στην φύση και όχι μέσα σε μια κλειστή αίθουσα όπως στον χορό.

Ξεκινώντας θα χρειαστείτε οπωσδήποτε ένα καλό ζευγάρι παπούτσια running και η σωστή επιλογή της τοποθεσίας. Να είναι καλό το έδαφος, ταρτάν κατά προτίμηση σε γήπεδο, για να μην κινδυνεύουν από απρόοπτα, μικροατυχήματα κλπ. Iδανικά, να είναι κοντά σε κάποιο πάρκο, δάσος ή δίπλα στη θάλασσα, σε κάθε περίπτωση μακριά από καυσαέρια.

start running

Εάν είναι η πρώτη σας φορά, αφού κάνετε λίγες διατάσεις για ζέσταμα, ξεκινήστε εναλλάσσοντας γρήγορο περπάτημα και χαλαρό τρέξιμο, μέχρι να συνηθίσετε. Στην αρχή τα είκοσι λεπτά είναι υπεραρκετά. Αφήστε μια ημέρα για ανάπαυση και το επαναλαμβάνετε. Όταν θα νιώθετε έτοιμοι αυξήστε, την απόσταση, τον χρόνο και την ταχύτητα, πάντα με μέτρο.

Αν δεν υπερβάλλετε και ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες, δεν θα νιώσετε ποτέ πιάσιμο και δεν θα τραυματιστείτε. Γρήγορα θα δείτε τα ευεργετικά οφέλη που θα σας χαρίσει αυτή η παράλληλη με τον χορό δραστηριότητα.

Μην ξεχνάτε να κάνετε λίγα λεπτά αποθεραπεία και χαλάρωμα με διατάσεις και εάν τρέχετε πολύ ώρα, βάλτε τα πόδια σας ψηλά για λίγα λεπτά, θα νιώσετε πολύ καλύτερα. Το άφθονο νερό, χυμοί ή κάποιο φρούτο π.χ. μία μπανάνα, είναι απαραίτητα και δεν πρέπει ποτέ να τα ξεχνάτε.

Εάν έχετε φορτωμένο πρόγραμμα χορευτικών υποχρεώσεων, μπορείτε να παραλείπετε για λίγες ημέρες το τρέξιμο. Εάν έχετε κάτι σημαντικό να κάνετε το απόγευμα, μην τρέξετε εκείνο το πρωί.

Επίσης εάν την προηγούμενη χορέψατε έντονα με πολλά άλματα, εργασθήκατε πολλές ώρες ή δεν κοιμηθήκατε καλά, καλύτερα να ξεκουραστείτε την επομένη, αφήνοντας το τρέξιμο μέχρι να νιώσετε καλύτερα. Είναι παράξενο να προσπαθείς να πείσεις ένα χορευτή πόσο διασκεδαστικό είναι το τρέξιμο, αφού ο χορός είναι η κορύφωση της διασκέδασης.

Φορώντας τα ακουστικά σου, ακούγοντας μια αγαπημένη μουσική με τέμπο σχετικό με το τρέξιμό σου, είναι απόλαυση! Τρέχοντας συχνά κοντά στη φύση, ακούγοντας salsa που ταιριάζει απόλυτα στον βηματισμό, είναι πραγματικά απολαυστικό, ίσως όχι σαν τον χορό, αλλά αρκετά διασκεδαστικό. Δοκιμάστε το και δεν θα το μετανιώσετε!

 

• Πηγή: pro-dance.gr

 

Διαβάστε ακόμα:

Δημοφιλη Αρθρα