Το τρέξιμο, αν έχετε κάποια εποχική αλλεργία, μπορεί να επιφέρει απροσδόκητες προκλήσεις που τελικά να επηρεάζουν την απόδοσή σας ή να διακόπτουν τελείως το τρέξιμό σας.
«Το τρέξιμο αυξάνει τον ρυθμό της αναπνοής σας, γεγονός που κάνει πιο πιθανό το να εισπνεύσετε περισσότερα αλλεργιογόνα», εξηγεί ο Vijay Jotwani, M.D., παθολόγος πρωτοβάθμιας περίθαλψης αθλητικής ιατρικής στο Houston Methodist.
Ως αποτέλεσμα της αύξησης του αερισμού στο σώμα μας κατά τη διάρκεια της άσκησης, ιδιαίτερα οι αθλητές εμφανίζουν σημαντικά συμπτώματα αλλεργίας που προκαλούνται από την έκθεση σε αεροαλλεργιογόνα. Η αλλεργική απόκριση προκαλεί ρινική συμφόρηση, δακρύρροια, αναπνευστικές δυσκολίες, κνησμό, κόπωση και αλλαγές στη διάθεση, που επηρεάζουν συνεπώς την αθλητική απόδοση. Για να αποφευχθούν οι εποχιακές αλλεργικές εξάρσεις και να μεγιστοποιηθεί η απόδοση, ο γιατρός που παρέχει φροντίδα σε έναν αθλητή που έχει εποχιακές αλλεργίες πρέπει να γνωρίζει τα κλιματικά πρότυπα έκφρασης αεροαλλεργιογόνων και να προσαρμόζει ανάλογα την άσκηση και τα φαρμακολογικά σχήματα.
Πώς μπορείτε να διαχειριστείτε το τρέξιμο και τις εποχικές αλλεργίες σας;
- Εντοπίστε τα αλλεργιογόνα σας
- Ελέγξτε την συγκέντρωση της γύρης στην ατμόσφαιρα
Μπορείτε να ελέγξετε τις τοπικές μετρήσεις γύρης σε ιστότοπους όπως το pollen.com. Οι συγκεντρώσεις γύρης είναι συνήθως υψηλότερες από τις 5 π.μ. έως τις 10 π.μ., σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Αλλεργιών, Άσθματος και Ανοσολογίας. «Η αναμονή μέχρι το απόγευμα και το βράδυ μπορεί να είναι χρήσιμη για να μειώσετε την έκθεση του οργανισμού σας σε γύρη και σίγουρα το τρέξιμό σας θα γίνει πιο εύκολο», λέει ο David Erstein, M.D., αλλεργιολόγος και ανοσολόγος με έδρα τη Νέα Υόρκη.
Επίσης, αποφεύγετε το τρέξιμο ημέρες με άνεμο, καθώς η γύρη μεταφέρεται έως και χιλιόμετρα μακριά από την «πηγή» της. Μπορεί, ακόμη, να είναι ωφέλιμο για την υγεία σας το να αποφεύγετε να τρέξετε σε εξωτερικούς χώρους και την επόμενη μέρα, εφόσον πιθανότατα θα υπάρχουν ακόμα μεγάλες συγκεντρώσεις γύρης στον αέρα. Ακόμη, μία ιδανική ώρα για να βγείτε έξω για τρέξιμο είναι αμέσως μετά από βροχή. Ένα καλό “ντους” βροχής βοηθά να ξεπλυθεί η γύρη που αιωρείται στον αέρα.
3. Πάρτε φάρμακα ως πρόληψη
Το να γνωρίζετε τι προκαλεί τα συμπτώματά σας μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να λάβετε προληπτικά μέτρα πριν βγείτε έξω για τρέξιμο. «Εάν τα συμπτώματά σας δεν είναι πολύ σοβαρά, η λήψη αντιισταμινικού χαπιού (όπως το Allegra, το Zyrtec ή το Claritin) τουλάχιστον μία έως δύο ώρες πριν από το τρέξιμο μπορεί να είναι μια αρκετά καλή στρατηγική για εσάς», συμβουλεύει ο Erstein. Διαφορετικά, ένας αλλεργιολόγος μπορεί να σας συστήσει ένα ρινικό σπρέι στεροειδών ή πρόσθετα συνταγογραφούμενα φάρμακα για να καταστήσει το τρέξιμο πιο υποφερτό. Εάν αντιμετωπίζετε φαγούρα στα μάτια, οι αντιισταμινικές οφθαλμικές σταγόνες χωρίς ιατρική συνταγή, μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση στο τρέξιμο.
4. Πάρτε προφυλάξεις
Όταν βρίσκεστε έξω, θα πρέπει να λαμβάνετε ορισμένες προφυλάξεις για να περιορίσετε την έκθεσή σας στη γύρη. «Συνιστώ να φοράτε καπέλο και γυαλιά ηλίου για να κρατάτε τη γύρη μακριά από τα μάτια σας, καθώς είναι μια πολύ ευαίσθητη περιοχή», λέει ο Fineman. Επιπλέον, «το να φοράτε μπαντάνα για να καλύψετε τη μύτη και το στόμα σας μπορεί να περιορίσει την ποσότητα γύρης που εισέρχεται στις αναπνευστικές οδούς σας», λέει ο Erstein.
Ίσως αξίζει επίσης να μειώσετε την ένταση και τον ρυθμό του τρεξίματός σας. Θυμηθείτε πως, όσο πιο βαριά αναπνέετε, τόσο περισσότερα αλλεργιογόνα εισπνέετε, οπότε ειδικά αν η συγκέντρωση της γύρης είναι υψηλή, ίσως είναι καλύτερα να κάνετε το διάστημα αυτό τρέξιμο στο γυμναστήριο.
5. Δώστε βάση στις κινήσεις μετά από το τρέξιμο
Η διαδικασία μετά το τρέξιμό σας είναι εξίσου σημαντική με το πώς προστατεύεστε κατά τη διάρκεια της άθλησής σας. Βγάλτε τα ρούχα προπόνησης το συντομότερο δυνατό και κάντε ντους μόλις επιστρέψετε στο σπίτι. «Η γύρη μπορεί να κολλήσει πάνω σας οπότε ένα ντους και καθαρά ρούχα θα ελαχιστοποιήσουν την περιττή έκθεση στην υπολειπόμενη γύρη». Ωστόσο, αν αργήσουν λίγο να υποχωρήσουν τα συμπτώματα αλλεργίας, μην αγχωθείται, για να ενεργοποιηθεί η ανοσολογική απόκριση του σώματος μας απαιτείται λίγος χρόνος.
6. Μείνετε μέσα αν είναι απαραίτητο!
Υπάρχουν μερικές φορές που θα ήταν καλύτερα να παραλείψετε τελείως το τρέξιμο σε εξωτερικό χώρο, π.χ. αν είστε πολύ κουρασμένοι ή άρρωστοι. «Ένα “πεσμένο” και αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να σας κάνει πιο ευαίσθητους στα αλλεργιογόνα, που διαφορετικά δεν σας ενοχλούσαν», τονίζει ο Erstein.
Μάλλον, το παν είναι να γνωρίζουμε με τι έχουμε να κάνουμε ώστε να προετοιμαζόμαστε αναλόγως και καταλλήλως για αυτό και όχι να «τρέχουμε» μακριά από αυτό που αγαπάμε…
Διαβάστε ακόμα: