fbpx

World Runners Club: Το πιo απαιτητικό exclusive runners club στον κόσμο

Όλα ξεκίνησαν το 2004, όταν ο Δανός υπερμαραθωνοδρόμος, Τζέσπερ Όλσεν, αποφάσισε να γυρίσει όλο τον κόσμο τρέχοντας

iRun
run the world Ellen Moran

Μετρώντας μονάχα έξι ενεργά μέλη, τα οποία σε μία διαδικασία «μύησης» χρειάστηκαν τουλάχιστον ένα χρόνο για να γυρίσουν ολόκληρο τον πλανήτη τρέχοντας, το World Runners Club (WRC) μπορεί να υπερηφανεύεται ότι είναι το πιο απαιτητικό και «αποκλειστικό» ταξιδιωτικό κλαμπ στον κόσμο!

Το κλαμπ, ιδρύθηκε από τον Δανό υπερμαραθωνοδρόμο πρωταθλητή Τζέσπερ Όλσεν, ο οποίος είχε ήδη καταφέρει δύο φορές να διασχίσει ολόκληρο τον πλανήτη με τα πόδια, αντιμετωπίζοντας εξαιρετικά μεγάλες δυσκολίες.
Jesper Olsen wrc founder

Ο Jesper Olsen, ιδρυτής του WRC, τρέχοντας στον 1ο του γύρο του κόσμου!

Όλα ξεκίνησαν το 2004, όταν ο Όλσεν αποφάσισε να γυρίσει όλο τον κόσμο τρέχοντας. Την 1η Ιανουαρίου, από τα περίχωρα του αγγλικού λιμανιού του Ντόβερ, ξεκίνησε την τολμηρή οδύσσειά του, μαζί με τον Ρώσο φίλο του Αλεξάντερ Κορότκοφ. Οι δυσκολίες που αντιμετώπισε ήταν αμέτρητες και εξαντλητικές, ενώ πολλές φορές έφτασε στα πρόθυρα να παραιτηθεί.

Όμως μετά από 26.232 χιλιόμετρα και 22 μήνες αργότερα, ο Όλσεν έφτασε πίσω στο Λονδίνο, έχοντας τρέξει με επιτυχία σε όλο τον κόσμο. Χωρίς να βρει την ικανοποίηση με την πρώτη φορά, επανέλαβε το φοβερό αυτό επίτευγμα τρία χρόνια αργότερα, αυτή τη φορά διασχίζοντας τον πλανήτη από βορρά προς νότο.

Αφού ολοκλήρωσε τις δύο αυτές ιδιαίτερα απαιτητικές διαδρομές, και επιστρέφοντας στη χώρα του Δανία, «εμπνεύστηκε» τη δημιουργία ενός συλλόγου για τους λάτρεις τέτοιου είδους διαδρομών. Το World Runners Club που δημιούργησε, είναι αδιαμφισβήτητα το πιο «πριβέ» ταξιδιωτικό κλαμπ, και σίγουρα το πιο απαιτητικό όσον αφορά στα μέλη του.

«Όταν τρέχετε, έχετε τη δυνατότητα να γνωρίσετε τον κόσμο όπως είναι, σε μία “κατά πρόσωπο” συνάντηση», αναφέρει ο Ολσεν.

Ο σύλλογος δημιουργήθηκε ως «παρακλάδι» του World Runners Association, μίας μικρού βεληνεκούς ένωσης, που λειτουργεί ως «de facto» εκπρόσωπος του εξειδικευμένου αυτού τρόπου άθλησης, που αφορά τον γύρο του κόσμου μέσω τρεξίματος.

Ο ιστότοπος του WRC, παρουσιάζει μάλιστα ένα σύνολο 10 κανόνων για το άθλημα, ενώ παράλληλα παρέχει σημαντική υλική υποστήριξη για τους – λιγοστούς – λάτρεις του.


 
 
Tom Denniss

Ο Tom Denniss, συνιδρυτής του World Runners Club (Photo credit: Carmel Denniss)

Για να έχει κάποιος δικαίωμα συμμετοχής στον σύλλογο, θα πρέπει να είναι σε θέση να αποδείξει ότι διέσχισε ολόκληρη τη γη με τα πόδια, ξεκινώντας από ένα συγκεκριμένο σημείο, και καταλήγοντας στο ίδιο. Μία τέτοια διαδρομή διαρκεί κατά μέσο όρο ενάμισι με δύο χρόνια.

«Πρέπει να διασχίσεις τέσσερις ηπείρους από τον ένα μεγάλο ωκεανό στον άλλο, καλύπτοντας τουλάχιστον 26.232 χιλιόμετρα. Θα πρέπει να περάσεις από διαμετρικά αντίθετα σημεία της Γης, ξεκινώντας και καταλήγοντας στην ίδια τοποθεσία. Αυτοί είναι οι βασικοί κανόνες», τονίζει ο Τομ Ντένις, συνιδρυτής του συλλόγου.

Δεν υπάρχει χρονικό όριο για την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης διαδρομής, αρκεί το ταξίδι να είναι συνεχές. Οι αθλητές όμως θα πρέπει να τρέχουν πάνω από το ήμισυ της συνολικής απόστασης, καθώς αυτό αναφέρεται ρητά στον 8ο κανόνα του WRC, «The runner must run more than 50% of the total distance (i.e. walk less than 50%)».

Το World Runners Club ξεκίνησε με έξι μέλη τους: Ολσεν, Ντένις, Κέβιν Κάρ, Σέρντζ Γκίραρντ, Τόνυ Μανγκάν και τη Ρόζι Σουέλ Πόουπ, η οποία είναι επίτιμο μέλος, λόγω της διάσχισής της ολόκληρου του πλανήτη πριν από την επίσημη έναρξη του WRC. Οι ταξιδιωτικές εμπειρίες στη φύση, έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλείς ιδιαίτερα μετά την πανδημία, καθώς ο κόσμος αναζητά εναλλακτικές «αποδράσεις» μακριά από τον συνωστισμό που παρατηρείται στα δημοφιλή τουριστικά θέρετρα. Ετσι, τα μέλη του World Runners Club είναι σίγουρα ότι η ομάδα τους δεν θα παραμείνει «αποκλειστική» για πολύ.

«Το κλαμπ σίγουρα θα μεγαλώσει. Ολο και περισσότερο άνθρωποι επικοινωνούν με τη WRA για συμβουλές και καθοδήγηση», ανέφερε ο Τομ Ντένις, συνιδρυτής του World Runners Club, ο οποίος ολοκλήρωσε το δικό του Γύρο του Κόσμου μεταξύ 2011 και 2013.

• Πηγή: terramag.gr

Terra Magazine

Explore @terramag:

Δημοφιλη Αρθρα