fbpx

Ανασκόπηση 2023: Τα μετάλλια του ελληνικού στίβου

53 μετάλλια για την Ελλάδα στους αγώνες στίβου

Newsroom
Ντρισμπιώτη, Τεντόγλου

Μια χρονιά γεμάτη διακρίσεις και μετάλλια σε όλες σχεδόν τις διοργανώσεις που παρέλασε η ελληνική σημαία ήταν το 2023 για τον κλασικό αθλητισμό της χώρας μας.

Οι αθλητές και οι αθλήτριές μας όλων των ηλικιών κατέκτησαν 53 μετάλλια στους αγώνες που έγιναν φέτος σε παγκόσμιο, ηπειρωτικό και βαλκανικό επίπεδο. Τα 16 από αυτά είναι χρυσά, τα 20 αργυρά και τα υπόλοιπα 17 χάλκινα.

Ενας απολογισμός που θα μπορούσε να ήταν πολύ μεγαλύτερος αν δεν είχαν ματαιωθεί, για διάφορους λόγους, το Βαλκανικό Πρωτάθλημα κλειστού ανδρών – γυναικών και Κ20 και το αντίστοιχο του ανοιχτού στίβου για την κατηγορία Κ20.

Φυσικά, πλην των μεταλλίων, οι εκπρόσωποι του ελληνικού αθλητισμού κατέγραψαν και πληθώρα άλλων μεγάλων διακρίσεων σε όλα τα επίπεδα -όπως για παράδειγμα η τέταρτη θέση της Κατερίνας Στεφανίδη στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού στίβου- και σε όλες τις ηλικίες, αποδεικνύοντας ότι το άθλημα έχει δυναμικό παρών, αλλά και πολύ μέλλον.

Τα 28 μετάλλια προήλθαν από Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα και τα 25 από Βαλκανικούς Αγώνες.

Τεντόγλου

ΑΦΙΞΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΣΤΙΒΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ (ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Από τη Βουδαπέστη στην Αττάλεια

Στη σημαντικότερη διοργάνωση της χρονιάς, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Βουδαπέστης, η Ελλάδα συμμετείχε με 22 αθλητές και αθλήτριες και ανέβασε δύο παιδιά της στο βάθρο των νικητών: στο ψηλότερο σκαλί τον Μίλτο Τεντόγλου και στο τρίτο την Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, δύο μετάλλια που την έφεραν στη 14η θέση στο σχετικό πίνακα.

Σε ηπειρωτικό επίπεδο υπήρχε έντονη δραστηριότητα με πολλές διοργανώσεις, αλλά η ελληνική σημαία σηκώθηκε ψηλά στη συντριπτική πλειοψηφία αυτών.

Κορωνίδα των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων ήταν αυτό του κλειστού στη Κωνσταντινούπολη με πολλές διακρίσεις και τρία μετάλλια από Μίλτο Τεντόγλου, Εμμανουήλ Καραλή και Νίκο Ανδρικόπουλο. Με απολογισμό 1 χρυσό και 2 αργυρά μετάλλια, η Ελλάδα, που συμμετείχε με 18μελή ομάδα, κατέλαβε την 11η θέση.

Η πολύ καλή παράδοση της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ23 συνεχίστηκε και στο Εσποο της Φινλανδίας, με απολογισμό 1 χρυσό, 1 αργυρό και δύο χάλκινα μετάλλια -όλα από τα κορίτσια μας- και 12η θέση στον πίνακα των μεταλλίων.

O ΣΕΓΑΣ επένδυσε σε αυτήν την ηλικία που είναι το άμεσο αύριο του ελληνικού στίβου στέλνοντας στη Φινλανδία 40 αθλητές και αθλήτριες.

Στην Ιερουσαλήμ, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U20, η Ελλάδα έδωσε το «παρών» με μεγάλη ομάδα, 34 ατόμων, και έφυγε με δύο χάλκινα μετάλλια στις αποσκευές της που την έφεραν στην 25η θέση.

Η γαλανόλευκη αποστολή που τίναξε την μπάνκα στον αέρα ήταν αυτή που πήρε μέρος στο Ευρωπαϊκό Ολυμπιακό Φεστιβάλ νεότητας. Αποκόμισε από τη συμμετοχή της στο Μάριμπορ, δέκα μετάλλια (από τα 13 της Ελλάδας σε όλα τα σπορ) – εκ των οποίων τα δύο χρυσά – και σκαρφάλωσε στην πέμπτη θέση της κατάταξης, μια εμφάνιση που μας γέμισε με αισιοδοξία για το μέλλον του ελληνικού κλασικού αθλητισμού στη διεθνή σκηνή.

Στην 1η κατηγορία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ομάδων (παλαιότερα γνωστό ως Μπρούνο Τζάουλι) στη Σιλέσια της Πολωνίας, η εθνική μας ομάδα πέτυχε τη παραμονή της στις 16 ισχυρότερες χώρες της Ευρώπης καταλαμβάνοντας την 13η θέση, τρία σκαλοπάτια πάνω από την προηγούμενη συμμετοχή της το 2021. Σε αυτήν την πορεία βοήθησαν ιδιαίτερα οι πέντε θέσεις στην πρώτη τριάδα, με τον Μίλτο Τεντόγλου να προσθέτει άλλο ένα χρυσό παράσημο στη συλλογή του.

Στις άλλες δύο θεματικές ηπειρωτικές διοργανώσεις, το Ευρωπαϊκό Κύπελλο Ρίψεων και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα βάδην, η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη και η Ελίνα Τζένγκο μάς έκαναν ξανά υπερήφανους κατακτώντας την πρώτη θέση.

Με τρεις βαλκανικές διοργανώσεις μείον και με την ομάδα ανδρών-γυναικών να αγωνίζεται με πολλές ελλείψεις στο Κράλιεβο, ο ελληνικός στίβος κέρδισε 27 μετάλλια, τα οχτώ χρυσά, από τα πρωταθλήματα της χερσονήσου του Αίμου. Με τη Βαλκανική Ενωση (ABAF) να αριθμεί πλέον 21 μέλη επί συνόλου 51 της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας (ήτοι 41%), ο συντελεστής δυσκολίας είναι πιο υψηλός τα τελευταία χρόνια και το μετάλλιο είναι πιο δύσκολη υπόθεση.

Εσποο

14ο ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΙΒΟΥ Κ23 / ESPOO 2023 / ΑΦΙΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ (ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Σάρωσαν Τεντόγλου, Ντρισμπιώτη και Τζένγκο

Σε ατομικό επίπεδο, ο άνθρωπος που έχει κερδίσει κάθε διαθέσιμο τίτλο, ο Μίλτος Τεντόγλου, έκανε… χατ-τρικ με πρωτιές στη Βουδαπέστη, την Κωνσταντινούπολη και τη Σιλέσια. Η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη κέρδισε το πρώτο της μετάλλιο σε παγκόσμιο πρωτάθλημα (πλέον της λείπει μόνο ένα βάθρο σε Ολυμπιακούς Αγώνες) και νίκησε σε Ποντεμπράντι και Αττάλεια, ενώ νταμπλ πέτυχε και η Ελίνα Τζένγκο με νίκες στο Εσποο και στη Λεϊρία.

Δύο δυνατά μετάλλια κέρδισε και ο Εμμανουήλ Καραλής σε Κωνσταντινούπολη και Σιλέσια, ενώ στο βάθρο σε δύο διαφορετικές διοργανώσεις ανέβηκαν και οι Δημήτρης Τσιάμης, Παναγιώτα Δόση και Πολυνίκη Εμμανουηλίδου.

Στους μικρούς, σάρωσε η Μαρία Ραφαηλίδου με δύο χρυσά βαλκανικά καθώς και ένα αργυρό και ένα χάλκινο στο Μάριμπορ, αλλά και ο Δημήτρης Αντωνάτος με χρυσό στο Ευρωπαϊκό Ολυμπιακό Φεστιβάλ νεότητας και χάλκινο στην Ιερουσαλήμ απέναντι σε μεγαλύτερους ηλικιακά αντιπάλους. Ο Νικόλας Σιδηρένιος κατέκτησε το χάλκινο στο Μάριμπορ και το αργυρό στη Σεβάστεια, συνεχίζοντας την παράδοση των εξαιρετικών αποτελεσμάτων των Ελλήνων σφυροβόλων τα τελευταία χρόνια.


 
 

 

Ισορροπία σε δρόμους, άλματα, ρίψεις και βάδην

Ενα άλλο ενθαρρυντικό στοιχείο που προκύπτει από τον πίνακα των διεθνών μεταλλίων το 2023 είναι ότι η Ελλάδα παρουσιάζει πολυφωνία και ως προς την πηγή αυτών των διακρίσεων.

Πιο αναλυτικά, 11 μετάλλια προέρχονται από τους δρόμους, 10 από το βάδην, 3 από τα σύνθετα, 14 από τα άλματα και 15 από τις ρίψεις, αναλογία που αντανακλά την εξαιρετική δουλειά που γίνεται από τους προπονητές μας και τη στήριξη της ομοσπονδίας στις μικρές ηλικίες, αλλά και στον υψηλό αθλητισμό, παρά τις προφανείς δυσκολίες που προκαλεί η απουσία αξιοπρεπών χώρων προπόνησης και υποδομών.

Το 2024 είναι Ολυμπιακή χρονιά και οι απαιτήσεις από τον ελληνικό κλασικό αθλητισμό θα είναι ακόμα υψηλότερες, όπως πολύ μεγάλος θα είναι και ο διεθνής ανταγωνισμός, σε ένα άθλημα όπου στη Βουδαπέστη, 71 χώρες έβαλαν τουλάχιστον έναν αθλητή στις οχτάδα και 46 κέρδισαν μετάλλιο.

Τεντόγλου

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΙΒΟΥ / ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ 2023 / ΑΦΙΞΗ ΤΩΝ Α.ΝΤΡΙΣΜΠΙΩΤΗ ΚΑΙ Μ.ΤΕΝΤΟΓΛΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ (ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Τα 53 μετάλλια του ελληνικού στίβου το 2023

Παγκόσμιο πρωτάθλημα Ανοιχτού Βουδαπέστη
1ος Μήκος Μίλτος Τεντόγλου
35 χλμ. βάδην Αντιγόνη Ντρισμπιώτη

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Κλειστού Κωνσταντινούπολη
1ος Μήκος Μίλτος Τεντόγλου
2ος Επί κοντώ Εμμανουήλ Καραλής
2ος Τριπλούν Νίκος Ανδρικόπουλος

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ23 Εσποο
Ακοντισμός Ελίνα Τζένγκο
Ύψος Παναγιώτα Δόση
200 μ. Πολυνίκη Εμμανουηλίδου
800 μ. Γεωργία Δεσπολλάρη

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ20 Ιερουσαλήμ
3ος Σφαιροβολία Δημήτρης Αντωνάτος
3.000 μ. στιπλ Βασιλική Καλλιμογιάννη

Καλλιμογιάννη, Αντωνάτος

Καλλιμογιάννη, Αντωνάτος (ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)

Ολυμπιακό Φεστιβάλ Νεότητας Μάριμπορ
1ος Σφαιροβολία Δημήτρης Αντωνάτος
1ος Τριπλούν Γιάννης Γκάρτσιος
800 μ. Ιουλιάννα Ρούσσου
Σφαιροβολία Μαρία Ραφαηλίδου
2ος 400 μ. εμπ. Βλαδίμηρος Ανδρεάδης
3ος Ύψος Πασχάλης Γεννίκης
3ος Επί Κοντώ Παύλος Κριαράς
Επί Κοντώ Εβίνα Παναγιώτου
Δισκοβολία Μαρία Ραφαηλίδου
3ος Σφυροβολία Νικόλας Σιδηρένιος

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ομάδων βάδην Ποντεμπράντι
20 χλμ. βάδην Αντιγόνη Ντρισμπιώτη

1η Κατηγορία Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος Ομάδων Σιλέσια
1ος Μήκος Μίλτος Τεντόγλου
2ος Επί Κοντώ Εμμανουήλ Καραλής
3ος Τριπλούν Δημήτρης Τσιάμης
3ος Σφυροβολία Μιχάλης Αναστασάκης
200 μ. Πολυνίκη Εμμανουηλίδου

Ευρωπαϊκό Κύπελλο ρίψεων Λεϊρία
1η Ακοντισμός Ελίνα Τζένγκο

Βαλκανικό Πρωτάθλημα Κράλιεβο
2ος Ακοντισμός Γιάννης Κυριαζής
200 μ. Πολυνίκη Εμμανουηλίδου
2ος 200 μ. Γιάννης Καριοφύλλης
Ύψος Παναγιώτα Δόση
2ος Τριπλούν Δημήτρης Τσιάμης
Σφαιροβολία Μαρία Μαγκούλια
4Χ400 μ. Δήμητρα Γναφάκη, Ειρήνη Βασιλείου, Γεωργία Δεσπολλάρη, Δέσποινα Μουρτά
Επταθλο Αναστασία Ντραγκομίροβα
2ος Δέκαθλο Αγγελος Τζανής Ανδρέογλου
200 μ. Αρτεμις Αναστασίου
3ος Δέκαθλο Αρης Περιστέρης

Βαλκανικό Πρωτάθλημα Κ18 Σεβάστεια
Σφυροβολία Βαλεντίνα Δρακοπούλου
Δισκοβολία Μαρία Ραφαηλίδου
Σφαιροβολία Μαρία Ραφαηλίδου
Ακοντισμός Γεωργία Θεοφανία Κατσαρού
2ος Σφυροβολία Νικόλας Σιδηρένιος
100 μ. εμπ. Παναγιώτα Μεντζελοπούλου

Βαλκανικό Πρωτάθλημα Βάδην Αττάλεια
20 χλμ. βάδην Αντιγόνη Ντρισμπιώτη
35 χλμ. βάδην Ολγα Φιάσκα
35 χλμ. βάδην Αλέξανδρος Παπαμιχαήλ
10 χλμ. βάδην Αναστασία Αντωνοπούλου
35 χλμ. βάδην Γιάννης Καυκάς
2ος 10 χλμ. βάδην Ελισσαίος Μπαρδάκης
20 χλμ. βάδην Κυριακή Φιλτισάκου
3ος 20 χλμ. βάδην Κώστας Ντεντόπουλος
Πηγή: ΣΕΓΑΣ

 

 

Δημοφιλη Αρθρα