Η Εθνική μας ομάδα Στίβου θα συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού “Γλασκώβη 2024” με την μεγαλύτερη αποστολή στο θεσμό μετά το 2004. Εννέα στο σύνολο αθλητές και αθλήτριες θα αποτελέσουν την ελληνική «αιχμή του δόρατος» επιδιώκοντας τις καλύτερες διακρίσεις για να τιμήσουν το γαλανόλευκο εθνόσημο!
Το 2004 στη Βουδαπέστη, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από 5 αθλητές και 14 αθλήτριες, συνολικά 19 άτομα. Με την πολιτική της μείωσης του αριθμού συμμετοχών που ακολούθησε τα επόμενα χρόνια η παγκόσμια ομοσπονδία World Athletics, αυτό το νούμερο μοιάζει απλησίαστο, ακόμα και για τις κορυφαίες δυνάμεις του αθλήματος.
Έτσι, από το 2004 και μετά, η μεγαλύτερη ελληνική αποστολή ήταν αυτή των 9 ατόμων στο Μπέρμιγχαμ το 2018, την οποία ισοφαρίζει η φετινή ομάδα.
Διαβάστε ακόμη:
Οι συμμετοχές της Ελλάδας σε Παγκόσμια κλειστού
Μετά την εκκαθάριση στο Ranking, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2024 ο ελληνικός στίβος θα εκπροσωπηθεί με 9 αθλητές και αθλήτριες, μολονότι τα όρια πρόκρισης που είχε θεσπίσει η World Athletics ήταν ψηλότερα κι από αυτά των Ολυμπιακών Αγώνων.
Η ελληνική ομάδα αποτελείται από 4 αθλήτριες και 5 αθλητές, έμπειρους και πρωτάρηδες, κάποιους/ες με προϊστορία στο βάθρο ή σε τελικούς της διοργάνωσης. Σίγουρα όλοι και όλες τρέφουν όνειρα για την επίτευξη της πρώτης διάκρισης μέσα στην ιδιαίτερα «γεμάτη» από αθλητικά γεγονότα χρονιά.
Με σειρά παλαιότητας ορισμένα στατιστικά στοιχεία για καθένα από τα μέλη της ελληνικής αποστολής:
Δημήτρης Τσιάμης (Ολυμπιακός) – Τριπλούν
Ο γεννημένος το 1982, αειθαλής Δημήτρης Τσιάμης – περιέργως – μετέχει μόλις για τρίτη φορά στο θεσμό. Η πρώτη ήταν το 2006, όταν με 16.95 μπήκε στον τελικό. Εκεί κατατάχθηκε 8ος με με 16.94. Το 2010 στην Ντόχα με άλμα στα 16.53 έμεινε εκτός τελικού. Έκτοτε δεν μετείχε σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού, αλλά να που επανέρχεται φέτος ύστερα από 14 χρόνια!
Κώστας Δουβαλίδης (ΓΣ Ελευθέριος Βενιζέλος) – 60 μ. εμπόδια
Στα 37 του θα λάβει μέρος για 6η φορά στη διοργάνωση, αριθμός-ρεκόρ. Πριν από τη Γλασκόβη μετρούσε 5 συμμετοχές, όσες και οι Λούης Τσάτουμας, Κώστας Φιλιππίδης και Νίκη Ξάνθου.
Το 2014, το 2016 και το 2018 έφτασε μέχρι τα ημιτελικά, ενώ το 2012 και το 2022 σταμάτησε στον προκριματικό. Πιο κοντά στην πρόκριση στον τελικό έφτασε το 2014 στο Σόποτ, όταν τερμάτισε 5ος στον ημιτελικό με 7.62, που είναι και ο καλύτερος χρόνος που έχει γράψει στη διοργάνωση.
Κατερίνα Στεφανίδη (ΑΟ Φιλοθέης) – Επί κοντώ
Για την Ολυμπιονίκη του Ρίο, αυτή θα είναι η τρίτη συμμετοχή της σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου. Και τις δύο προηγούμενες, πάντως, το 2016 και το 2018, ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου με την ίδια επίδοση, 4.80. Ο τίτλος σε αυτή τη διοργάνωση είναι ο μόνος που λείπει από την πλούσια συλλογή της.
Μίλτος Τεντόγλου (ΓΣ Κηφισιάς) – Μήκος
Τρίτη συμμετοχή και για την Μίλτο Τεντόγλου, που είναι κάτοχος του τίτλου. Στην παρθενική συμμετοχή του, το 2018 και σε ηλικία 20 ετών, ήταν ένατος με 7.82, ενώ το 2022 στο Βελιγράδι πέταξε στα 8.55 και κέρδισε τον αγώνα.
Ελισάβετ Πεσιρίδου (ΓΣ Ηλιούπολης) – 60 μ. εμπόδια
Και η Ελισάβετ Πεσιρίδου έχει καταγράψει δύο συμμετοχές στη διοργάνωση. Το 2018 δεν μπόρεσε να τερματίσει, αφού είχε πτώση, ενώ το 2022 τερμάτισε έβδομη στη σειρά της με 8.30.
Εμμανουήλ Καραλής (ΟΣΦΠ) – Επί κοντώ
Μία φορά έχει λάβει μέρος σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου, ο Εμμανουήλ Καραλής, το 2018 στο Μπέρμιγχαμ. Και η παρουσία του ήταν άκρως επιτυχημένη, αφού με άλμα στα 5.80 κατέλαβε την πέμπτη θέση και πέτυχε νέο πανελλήνιο ρεκόρ στην κατηγορία Κ20, αφού ήταν τότε μόλις 19 ετών!
Τατιάνα Γκούσιν (ΓΣ Κηφισιάς) – Ύψος
Αν και μετρά δύο συμμετοχές σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανοιχτού στίβου, σε κλειστό αυτή θα είναι η πρώτη συμμετοχή για την Τατιάνα Γκούσιν που έχει κλείσει τα 30 της χρόνια.
Γιάννης Νυφαντόπουλος (ΓΣ Ελευθέριος Βενιζέλος) – 60 μ.
Πρώτη γεύση από Παγκόσμιο Πρωτάθλημα σε ανοιχτό η κλειστό στίβο για τον Γιάννη Νυφαντόπουλο, που είναι γεννημένος το 1990 στην Πρέβεζα και είναι ημερολογιακά ο τρίτος μεγαλύτερος της ομάδας. Έχει προσωπικό ρεκόρ στα 60 μ. 6.68 στο μίτινγκ της Γάνδης τον Φεβρουάριο και μεγαλύτερη έως τώρα διάκριση, το χάλκινο μετάλλιο με ατομικό ρεκόρ 10.28 στον τελικό των 100 μ. στους Μεσογειακούς Αγώνες του 2022, στο Οράν της Αλγερίας.
Πολυνίκη Εμμανουηλίδου (ΑΣΣ Αλέξανδρος Μακεδονίας) – 60 μ.
Η μικρότερη της αποστολής, γεννημένη το 2003, από τα Κουφάλια Θεσσαλονίκης όπου ζει και γυμνάζεται μέχρι σήμερα, η Εμμανουηλίδου λίγους μήνες μετά τη συμμετοχή της σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανοιχτού, όπου έφτασε στα ημιτελικά των 200 μέτρων, παίρνει μέρος και στον κλειστό στίβο στα 60 μέτρα. Σε μίτινγκ στο Βελιγράδι (15/2/2023) έχει πετύχει το ρεκόρ της, 7.30 στα 60 μ.
Καλή επιτυχία στην Εθνική μας ομάδα!
- Δείτε το πρόγραμμα και άλλες χρήσιμες πληροφορίες για τη διοργάνωση
- Τεντόγλου: «Είμαι περήφανος που καταφέρνω να συγκεντρώνω τον κόσμο στα στάδια»