fbpx

Αρσάντ Ναντίμ: ο πρώτος Πακιστανός χρυσός ολυμπιονίκης στο ακόντιο (vid)

Ο 27χρονος πήρε το χρυσό με βολή στα 97.92μ., αφήνοντας δεύτερο το αθλητικό του πρότυπο Ν. Τσόπρα

Πακιστανός χρυσός ολυμπιονίκης

Ο 27χρονος Αρσάντ Ναντίμ ρίχνοντας το βράδυ της Πέμπτης το ακόντιο του στα 92 μέτρα και 97 εκατοστά στέφθηκε χρυσός Ολυμπιονίκης στο Παρίσι. Ο νέος Ολυμπιονίκης κατάγεται από το Πακιστάν και αυτό ήταν μόλις το πρώτο χρυσό μετάλλιο σε ατομικό αγώνισμα για τη χώρα του σε όλη την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων.

Το Πακιστάν είναι μία χώρα με πληθυσμό πάνω από 240 εκατομμύρια κατοίκους και θα περίμενε κάποιος περισσότερες αθλητικές επιτυχίες στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση της ανθρωπότητας. Όμως μέχρι τώρα, μόνο ένα ομαδικό άθλημα, το χόκεϊ επί χόρτου, ήταν εκείνο που κυρίως έφερνε ολυμπιακά μετάλλια στο Πακιστάν. Και μάλιστα και αυτό έχει στερέψει, γιατί πρέπει να πάμε στη Βαρκελώνη το 1992 για να βρούμε το τελευταίο σχετικό…

Ο Ναντίμ στο Τόκιο το 2021 (στην πρώτη του συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες) με βολή στα 84.62μ. είχε πάρει την πέμπτη θέση δείχνοντας τα πρώτα απτά σημάδια των μεγάλων δυνατοτήτων του. Πέρυσι στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Βουδαπέστης έφτασε μόλις ένα βήμα από την κορυφή, αφού με βολή 87.82μ. βγήκε δεύτερος. Φέτος, όμως, στο Παρίσι, σε ηλικία 27 ετών, είχε έρθει η ώρα του. Πήρε το χρυσό μετάλλιο κάνοντας και ολυμπιακό ρεκόρ, καταρρίπτοντας εκείνο του Νορβηγού Τόρκιλντσεν (90.57μ., που είχε γίνει το 2008 στο Πεκίνο).


Ένα ακόμα στοιχείο που κάνει ξεχωριστό το «ταξίδι» του Nαντίμ προς την κορυφή είναι πως έλαβε χώρα χωρίς θεσμική υποστήριξη. Αρχικά, ασχολήθηκε με το αγαπημένο του κρίκετ. Όταν άρχισε τον ακοντισμό (γύρω στο 2015) δεν είχε πολλά χρήματα. Όπως είπε ο πατέρας του Μοχάμεντ Ασράφ, πολλές φορές τα χρήματα που χρειαζόταν για να προπονηθεί συγκεντρώνονταν από διάφορους ανθρώπους. Αξίζει να σημειωθεί πως ως αθλητικό πρότυπό του έχει τον άνθρωπο που άφησε δεύτερο στο Παρίσι, τον χρυσό Ολυμπιονίκη του Τόκιο Ινδό Νιράτζ Τσόπρα (έριξε στον τελικό του 2024 89.45μ.). Τρίτος στο Παρίσι ήταν ο Άντερσον Πίτερς από τη Γρενάδα με επίδοση 88.54μ.


 
 

Στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 ήταν σημαιοφόρος για την πατρίδα του, ενώ μιλώντας στο παρελθόν για την καριέρα του και τα προβλήματα που έχει συναντήσει έχει πει τα εξής: «έχω φτάσει εκεί που έχω φτάσει, παρόλο που δεν έχω πρόσβαση σε υπερσύγχρονους χώρους ή εγκαταστάσεις εκπαίδευσης. Αλλά, στη σημερινή εποχή, πρέπει να παρέχεις εγκαταστάσεις παγκόσμιας κλάσης για να αναπτύξεις αθλητές, καθώς ο ανταγωνισμός γίνεται όλο και πιο σκληρός. Δεν μπορείς να παράγεις άλλον Aρσάντ, χωρίς να δώσεις (σ.σ. στους αθλητές) αυτές τις εγκαταστάσεις».

Δημοφιλη Αρθρα