fbpx

Σακοράφα: «Στους σχεδιασμούς μας διεθνής διοργάνωση»

Ο ΣΕΓΑΣ στις πρόσφατες εκλογές άλλαξε διοίκηση και η Σοφία Σακοράφα ανέλαβε τις τύχες της μεγαλύτερης αθλητικής ομοσπονδίας της Ελλάδας. Αναμφίβολα πρόκειται για έναν άνθρωπο που έχει αφιερώσει τη ζωή του στον αθλητισμό και γνωρίζει πολύ καλά τις απαιτήσεις που έχει ο κλασικός αθλητισμός.

Η Σοφία Σακοράφα μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στην ομοσπονδία και τα όνειρά της. Επίσημανε ότι βασικός στόχος της είναι να αναπτυχθεί η βάση του κλασικού αθλητισμού για να στηριχθούν τα σωματεία, ενώ δεν έκρυψε και τα μεγάλα σχέδια της.

Η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ αποκάλυψε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι εργάζονται προκειμένου να μπουν οι βάσεις για να φιλοξενήσει η Ελλάδα μια μεγάλη διεθνή διοργάνωση!

ΣΕΓΑΣ Σακοράφα Κεντέρης Ζέρβας

Αναλυτικά η συνέντευξη της προέδρου του ΣΕΓΑΣ Σοφία Σακοράφα στο ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΕΡ:  κ. Σακοράφα ο ΣΕΓΑΣ ανανέωσε τη συνεργασία του με τον ΟΠΑΠ. Τι σημαίνει για εσάς αυτή η συνεργασία;

Η συνέχιση της συνεργασίας με τον ΟΠΑΠ είναι πολύ σημαντική για την Ομοσπονδία και την προοπτική του κλασικού αθλητισμού στην Ελλάδα.  Ο παραδοσιακός αιμοδότης του ελληνικού αθλητισμού, γίνεται και πάλι Μέγας Χορηγός του ΣΕΓΑΣ, της αρχαιότερης αθλητικής ομοσπονδίας της χώρας, μέσα στις νέες συνθήκες. Στις σημερινή εποχή, οι χορηγίες αποτελούν απαραίτητο όρο για την αθλητική ανάπτυξη, πόσο μάλλον όταν αντιμετωπίζουμε και τη μόνιμη υποτίμηση και υποχρηματοδότηση που επιφυλάσσει γι’ αυτόν η Πολιτεία. Η στήριξη του ΟΠΑΠ θα είναι σημαντική για την Εθνική Ομάδα Στίβου και για τον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας, όπως και για τις διοργανώσεις του ΣΕΓΑΣ, αλλά και συνολικά για την ανάπτυξη του κλασικού αθλητισμού στην Ελλάδα. Επίσης, σχεδιάζουμε και στοχευμένες δράσεις για την υποστήριξη των νέων αθλητών και την ανάδειξη νέων πρωταθλητών, για την ενίσχυση της Εθνικής Ομάδας και των Σωματείων μας. Τέλος, πέρα από τη διεθνή προβολή της χώρας μας, το πλαίσιο της συνεργασίας περιλαμβάνει και την ενίσχυση ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς, γιατί μέσα από τις διοργανώσεις μας θα συνεισφέρουμε σε στοχευμένα κοινωνικά προγράμματα για αυτούς τους συνανθρώπους μας.

ΕΡ: ‘Έχουν ήδη συμπληρωθεί οι πρώτοι μήνες της θητείας σας ως πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ. Πως θα την χαρακτηρίζατε; Τα πράγματα έχουν κυλήσει όπως ακριβώς περιμένατε;

Αν θέλω να είμαι ειλικρινής, η αλήθεια είναι ότι τα προβλήματα είναι πολύ μεγάλα. Δεν έχει σημασία πως εμείς περιμέναμε να κυλήσουν τα πράγματα αλλά πως πρέπει πραγματικά να κυλήσουν. Ξέρετε, ο αθλητισμός είναι συνυφασμένος με τον ρομαντισμό. Η πραγματικότητα, λοιπόν, πολύ συχνά μας διαψεύδει. Είναι όμως, εξίσου, συνυφασμένος και με την προσπάθεια. Ανεξάρτητα από τις αντιξοότητες, πρέπει να δώσεις τον αγώνα σου. Ο αθλητής, όπως και κάθε άνθρωπος, ολοκληρώνεται όχι με τις ευκολίες, αλλά μέσα από τις δυσκολίες. Έτσι αποκτά μεγαλύτερο νόημα και η ευχαρίστησή του από το αποτέλεσμα. Επειδή ακριβώς έχουμε μάθει να μην εγκαταλείπουμε, είμαστε και αισιόδοξοι, ότι στο τέλος θα πετύχουμε αυτά που θέλουμε. Η ίδια η αθλητική κοινότητα έχει τη δική της δύναμη. Μπορεί να αντιστέκεται και στα εμπόδια και στους ξένους ιδιοτελείς παράγοντες, γιατί την ενώνει το κοινό όραμα και οι αξίες του αθλητισμού, που έχουν πρωταρχικό ρόλο στη ζωή μας. Ξέρουμε, βέβαια, ότι τα αποτελέσματα δεν μπορεί να είναι άμεσα, αλλά η Διοίκηση του ΣΕΓΑΣ είναι αποφασισμένη να συνεχίσει ανυποχώρητα το έργο της.

Σακοράφα

ΕΡ: Ο ΣΕΓΑΣ είναι η μεγαλύτερη ομοσπονδία και φυσικά έχει να διαχειριστεί πολλούς και σπουδαίους αθλητές. Βοηθάει το γεγονός ότι στο ΔΣ πολλά μέλη ήταν αθλητές και ξέρουν τις αγωνίες που βιώνουν τα νέα παιδιά;


 
 

Ο ίδιος ο ΣΕΓΑΣ αλλά και όλη η πραγματικότητα της Ομοσπονδίας, αποτυπώνουν τη βαθιά ιστορική σχέση που έχει η ελληνική κοινωνία με τον κλασσικό αθλητισμό. Η κινητήρια δύναμη για όλο αυτό που συμβαίνει, και στην Ομοσπονδία και σε κάθε σωματείο μας, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, είναι το κοινό πάθος και το όραμα για τον αθλητισμό. Κάποιος που θέλει να κάνει τον “ παράγοντα”, που θέλει να “ παραγοντίσει”, για ιδιοτελείς σκοπούς, είτε προσωπικούς είτε άλλους, έχει πολλούς άλλους χώρους να το κάνει, πιο πρόσφορους. Ευτυχώς, στον δικό μας χώρο, αυτές οι περιπτώσεις είναι ελάχιστες. Η βιωματική σχέση με τον αθλητισμό είναι η πολύτιμη δύναμή μας. Τα προβλήματα είναι γνωστά, απαιτούν συνεχή προσπάθεια και τίποτα δεν είναι ούτε εύκολο ούτε δεδομένο. Όλη αυτή η κοινότητα υπάρχει για να στηρίζει, με όλες τις δυνατότητές της, την προσπάθεια των αθλητών, είτε μιλάμε για τα νέα παιδιά σε κάθε στάδιο της Ελλάδας, είτε για τους αθλητές των υψηλών διακρίσεων. Σε αυτήν την κατεύθυνση, είναι προφανές ότι η παρουσία και η συνεισφορά των πρώην αθλητών στη Διοίκηση είναι παραπάνω από πολύτιμη.

ΕΡ: Ποιο είναι το προσωπικό σας στοίχημα και τι είναι αυτό που θα θέλατε να αφήσετε επί ημερών σας;

Αυτό που έχει σήμερα ανάγκη το αθλητικό οικοδόμημα στην Ελλάδα είναι να στηριχτεί και να ενισχυθεί η βάση του. Πρέπει να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο ασφάλειας για τα σωματεία σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, και από οικονομική άποψη και από άποψη υποδομών και εξοπλισμού, έτσι ώστε να έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν τη δραστηριότητά τους. Την ίδια ασφάλεια πρέπει να έχουν και όλοι οι αθλητές και οι προπονητές, για να μπορούν να βιώνουν τη αθλητική δράση χωρίς υποχωρήσεις. Πρέπει να αφήσουμε πίσω μας την εποχή της υποτίμησης και των συμβιβασμών με την προβληματική πραγματικότητα. Αυτό είναι το στοίχημα της διοίκησης του ΣΕΓΑΣ. Δεν είναι προσωπικό μου στοίχημα, γιατί εδώ έχουμε να κάνουμε με ζήτημα που δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί αν δεν υπάρχει συλλογική, καθολική θα έλεγα, συντονισμένη προσπάθεια.

Σοφία Σακοράφα - ΣΕΓΑΣ

ΕΡ: Μία μεγάλη διεθνή διοργάνωση υπάρχει περίπτωση να δούμε στην Ελλάδα;

Με τα σημερινά δεδομένα μπορεί αυτό να φαίνεται μεγαλεπήβολο αλλά, πράγματι, περιλαμβάνεται στους σχεδιασμούς μας. Δεν είναι ακόμα ώρα για αναγγελίες αλλά εργαζόμαστε σε αυτήν την κατεύθυνση. Χρειάζεται προσεκτική οργάνωση και προγραμματισμός σε βάθος διετίας τουλάχιστον. Και το κόστος είναι σημαντικό αλλά, κυρίως, πρέπει να εξασφαλίσουμε απόλυτα την προοπτική της επιτυχίας για μια τέτοια διοργάνωση.

ΕΡ: Στο Βελιγράδι διεξάγεται το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου. Τι μπορούμε να περιμένουμε από την ελληνική αποστολή;

Σε αυτές τις διοργανώσεις η βασική προτεραιότητα είναι η συμμετοχή των αθλητών μας να έχει σημασία για αυτούς, πρώτα απ’ όλα, και από άποψη πρόσθετης εμπειρίας και από την άποψη του προσωπικού βιώματος που ενισχύει την προσπάθειά τους και την προοπτική τους. Αναμφίβολα θα είναι ευπρόσδεκτες οι διακρίσεις.  Για μας, αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι να εξασφαλίζουμε ότι οι αθλητές μας θα έχουν την αίσθηση ότι έκαναν μια σωστή προετοιμασία για τη συμμετοχή τους. Και, έτσι θα έλθουν και οι επιτυχίες και οι διακρίσεις.

ΕΡ: Τέλος ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στα νέα παιδιά;

Το μόνο μήνυμα, που θα είχα να εκφράσω, είναι το ίδιο μήνυμα του αθλητισμού. Να μη φοβάσαι την προσπάθεια, γιατί μέσα από αυτήν ανακαλύπτεις τα όρια του εαυτού σου. Ότι για να έρθει η νίκη θα πρέπει να ξεπεράσεις ήττες. Και κάτι ακόμα : Το μεγαλείο του αθλητισμού είναι ότι περιέχει το συναγωνισμό και την άμιλλα μαζί τη συναδέλφωση και το σεβασμό του αντιπάλου, ανεξάρτητα από εθνικότητα, θρησκεία ή χρώμα. Αυτές οι αθλητικές αξίες θα πρέπει να ισχύουν και σε κάθε πτυχή της ζωής μας.

Δημοφιλη Αρθρα