fbpx

10 συμβουλές για τρέξιμο, ακόμα και όταν είναι σκοτεινά και κάνει κρύο

iRun

Ένα από τα δυσκολότερα σημεία του χειμερινού τρεξίματος είναι η απλή κίνηση του να σηκωθείς από το κρεβάτι και να βγείς έξω από την πόρτα… Άπαξ χτυπήσει το πρώτο ξυπνητήρι το πρωί, ξεκινάει συνήθως ο ίδιος εσωτερικός διάλογος: να σηκωθώ ή να χουζουρέψω; Τρέξιμο ή ρεπό;

Αντιστοίχως, είναι εξίσου δύσκολο για όσους τρέχουν το απόγευμα να βγουν έξω μετά τη δουλειά, στο σκοτάδι και το κρύο. Είναι δύσκολο σίγουρα να τρέχεις στο σκοτάδι, με μουντό καιρό και χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά όπως λέει και φίλος κόουτς, «…όταν η συνέχεια γίνεται ζόρικη, οι ζόρικοι συνεχίζουν!».

Το χειμερινό τρέξιμο αποτελεί μια καλή ευκαιρία να αναπτύξετε τις πνευματικές σας αντοχές και να ανεβάσετε τον πήχη σας. Η ολοκλήρωση μιας διαδρομής υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες είναι μια εκπληκτική τόνωση της αυτοπεποίθησης, και θα σας βοηθήσει σίγουρα στο να ξαναβγείτε έξω και την επόμενη φορά.

Η χειμερινή περίοδος τρεξίματος προτάσσει την αλλαγή προοπτικής στην προπόνησή σας. Αντί να επιμείνετε στη σωματική απόδοση της μεγαλύτερης απόστασης και ενός καλού ρυθμού, ο χειμώνας μπορεί να σταθεί αφορμή να επικεντρωθείτε στις πνευματικές πτυχές του τρεξίματος. Ο προσδιορισμός του πρωταρχικού σας στόχου στο τρέξιμο θα σας βοηθήσει να καθορίσετε και τη χειμερινή σας προπόνηση.

Έτσι, μπορείτε να εφαρμόσετε μερικές από τις συμβουλές που μαζέψαμε παρακάτω και πιστεύουμε ότι θα σας βοηθήσουν να πετύχετε το στόχο σας…

Πώς να συνεχίσετε να τρέχετε τον χειμώνα:

1. Χρησιμοποιήστε ένα πρόγραμμα προπόνησης τριών ημερών την εβδομάδα για να ελαχιστοποιήσετε τον χρόνο σας έξω

Μπορείτε εναλλακτικά να συμπληρώσετε το προπονητικό σας πλάνο με cross-training εσωτερικού χώρου, δύο ή τρείς φορές την εβδομάδα. 

2. Εγγραφείτε σε αγώνες 

Χρησιμοποιήστε τοπικούς, μικρούς αγώνες για βραχυπρόθεσμους στόχους. Μπορείτε να αξιοποιήσετε τους μικρότερους αγώνες ως την γρήγορη προπόνησή σας. Σαν τελικό στόχο βάλτε έναν μεγαλύτερο αγώνα προς το τέλος του χειμερινού κύκλου της προπόνησής σας. Θεωρείστε αυτόν τον αγώνα ως την επιβράβευσή σας.

3. Βγείτε παρέα για τρέξιμο, είτε είναι ένας φίλος είτε ο σκύλος σας

Γνωρίζοντας ότι θα συναντήσετε κάποιον σηκώνεστε και βγαίνετε έξω πολύ ευκολότερα (βέβαια, αυτό δουλεύει καλά, μόνο αν η παρέα σας είναι αφοσιωμένη όσο και εσείς!). Ή μπείτε σε μια ομάδα τρεξίματος που θα σας “ξεσηκώνει”. Η ένταξη σε μια ομάδα τρεξίματος προσφέρει μεγαλύτερη παρέα, στην περίπτωση που κάποιος το ακυρώσει. Ο πιστός σας σκύλος είναι πάντα μια καλή ευκαιρία να βγείτε για τρέξιμο και να κάνει και αυτός τη βόλτα του.


 
 

4. Υπενθυμίζετε στον εαυτό σας καθημερινά το στόχο σας

Είτε ο στόχος σας είναι να τρέχετε περισσότερο ή γρηγορότερα, να βελτιώσετε την φυσική σας κατάσταση ή να χάσετε βάρος, υπενθυμίζετέ το στον εαυτό σας συχνά. Κολλήστε «post-it» στον καθρέφτη του μπάνιου, στο ψυγείο, στο αυτοκίνητο ή στην τσάντα γυμναστικής σας. 

5. Δεσμευτείτε στο να γίνετε fit!

Όταν χτυπάει το ξυπνητήρι και η εσωτερική σύγκρουση μεταξύ του να συνεχίσετε τον ύπνο σας ή να τρέξετε ξεκινάει, ποια μεριά θα νικήσει; Κάθε φορά που σηκώνεστε και πηγαίνετε για τρέξιμο, ενθαρρύνετε αυτή την καλή συνήθεια. Κάθε φορά όμως που το αναβάλλετε και ξανακοιμάστε, ενθαρρύνετε τον “χουζούρη” εαυτό σας. Επομένως, ενθαρρύνετε την συμπεριφορά που θέλετε να νικήσει.

6. Δημιουργείστε ένα «σχέδιο κακοκαιρίας»

Φυσικά, είναι λογικό να δώσετε στον εαυτό σας μια εναλλακτική στην περίπτωση πάγου, χιονόπτωσης ή άλλων επικίνδυνων καταστάσεων. Αποφασίστε από πριν, τι πλάνο θα είναι αυτό: αλλάξτε τις μέρες τρεξίματος, κάντε γυμναστική στο σπίτι, ή πηγαίνετε στο γυμναστήριο και δοκιμάστε yoga!

7. Πάντα να προετοιμάζετε τα ρούχα και τον εξοπλισμό σας από το προηγούμενο βράδυ

Έχετε τα πάντα έτοιμα για να φύγετε όσο νωρίτερα, ώστε να μην χάνετε καθόλου χρόνο να προετοιμάζεστε ή να σκέφτεστε τι χρειάζεστε το πρωί. Αν συνηθίζετε να πίνετε καφέ, μπορείτε να ρυθμίσετε την καφετιέρα να είναι έτοιμος όταν θα είστε και εσείς.

8. Να τρέχετε το πρωί

Κάποιες έρευνες δείχνουν ότι όσοι γυμνάζονται το πρωί έχουν μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας απ’ όσους γυμνάζονται το βράδυ. Θεωρείται ότι αυτό συμβαίνει λόγω της έλλειψης υποχρεώσεων νωρίς το πρωί. Αργά meetings μετά τη δουλειά, υποχρεώσεις με τα παιδιά και άλλες δεσμεύσεις είναι πολύ πιθανότερο να προκύψουν το απόγευμα παρά το πρωί.

9. Προγραμματίστε επιβραβεύσεις 

Προετοιμάστε τις επιβραβεύσεις για τον εαυτό σας. Βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες. Μπορείτε να συμπεριλάβετε μασάζ, προσωπική περιποίηση ή χαλάρωση, ένα γεύμα ή ένα δείπνο σε κάποιο εστιατόριο ή την αγορά καινούργιων ρούχων για το τρέξιμο, ως ένα σύστημα επιβραβεύσεων, εφόσον εκπληρώσετε τα πλάνα σας στο τρέξιμο.

10. Επενδύστε στα κατάλληλα ρούχα και εξοπλισμό

Ο σωστός εξοπλισμός σε κάθε άθλημα είναι απαραίτητος, οπότε επενδύστε τον κατάλληλο εξοπλισμό που χρειάζεστε για τον ανάλογο καιρό. Αυτό καθιστά και το τρέξιμο σε χαμηλές θερμοκρασίες πολύ πιο ανεχτό και ασφαλές. Ιδιαίτερη προσοχή στον εξοπλισμό σας δώστε απαραίτητα αν αποφασίσετε να τρέξετε στα σκοτεινά. Υπάρχουν πολλά αξεσουάρ (γιλέκα, ζώνες, καπέλα), αλλά και ρούχα, ή παπούτσια με ειδικές ανακλαστικές επιφάνειες, που θα σας κάνουν ορατούς από μακριά, για να απολαύσετε την προπόνησή σας χωρίς δυσάρεστα απρόοπτα.  

Καλή επιτυχία!

Δημοφιλη Αρθρα