fbpx

Κώστας Βασιλάκης: «Η επανένταξη στην προπόνηση απαιτεί μεθοδικότητα και εξατομίκευση»

iRun

Είναι πτυχιούχος του ΤΕΦΑΑ Αθηνών, με ειδικότητα στο άθλημα του Κλασσικού Αθλητισμού (Δρόμοι). Στη σχολή του έχει διδαχθεί θεωρητικά, έχει θωρακιστεί πρακτικά κι έχει εξειδικευτεί ώστε, ως επιστήμονας της άσκησης κι επαγγελματίας γυμναστής, να σχεδιάζει και να προσφέρει υπηρεσίες άσκησης που να λειτουργούν θεραπευτικά στη φυσιολογία, στην ανατομία, στην ψυχολογία, αλλά και στις νοητικές λειτουργίες των ασκούμενών του.

Ως προπονητής-γυμναστής, ο Κωνσταντίνος Βασιλάκης έχει δημιουργήσει την ομάδα «Vaskos team» η οποία αποτελείται από αθλητές δρόμου και ορεινού τρεξίματος, όλων των επιπέδων, επαγγελματίες και ερασιτέχνες, όλων των ηλικιών. Παράλληλα, ασχολείται προσωπικά με αθλητές ως γυμναστής για ενδυνάμωση (συμπεριλαμβάνονται και άτομα με νευρομυικά νοσήματα), για απώλεια ή αύξηση βάρους και για γενική βελτίωση φυσικής κατάστασης. Επίσης, είναι μέλος της προπονητικής ομάδας του συλλόγου Γ.Σ Νίκη Βύρωνα, ως υπεύθυνος προπονητής των ακαδημιών του και συνεργάζεται με το δρομικό κατάστημα αθλητικών ειδών «OUTRUN», όπου έχει αναλάβει το Running team με εβδομαδιαίες προπονήσεις σε ανοιχτούς χώρους με σημείο αναφοράς τη μαρίνα Φλοίσβου. 

Συνεπώς, η πολυδιάστατη αθλητική εμπειρία του Κωνσταντίνου, μας έδωσε το κίνητρο να ζητήσουμε τις απόψεις του για το ευαίσθητο θέμα της Άσκησης στην εποχή της πανδημίας, τόσο κατά την περίοδο της καραντίνας, όσο και κατά την επόμενη φάση της επανένταξης στην προπόνηση…

#ΓυμνάζωΘεραπεύω

Η περίοδος της καραντίνας…

Οι αποφάσεις της κυβέρνησης και οι συστάσεις του υπουργείου Υγείας για την καθολική απαγόρευση, επηρέασαν αδιαμφισβήτητα τον χώρο του αθλητισμού, μιας και είναι ένας τομέας που σχετίζεται με συγκεντρώσεις αθλούμενων και μη.

Τα μέτρα αυτά οδήγησαν σε αναβολή ή ακύρωση όλων των αθλητικών διοργανώσεων σε όλα τα επίπεδα σε παγκόσμια εμβέλεια, με σημαντικότερα αυτά των Ολυμπιακών αγώνων, το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου και ποδοσφαίρου, αλλά και πολλών μεγάλων διεθνών αγώνων Στίβου και Μαραθωνίου. Έτσι, αρκετοί έχασαν τους στόχους τους ή χρειάστηκε να τους επανακαθορίσουν, γεγονός που τους οδήγησε να «ρίξουν» ρυθμούς προπόνησης ή ακόμα και να σταματήσουν μη γνωρίζοντας τι και πότε θα επακολουθήσει.

Τα γυμναστήρια, ανοικτοί χώροι γυμναστικής, γήπεδα, πάρκα, κολυμβητήρια κλπ. έκλεισαν και οι αθλητές όλων των επίπεδων αναγκάστηκαν να βρουν εναλλακτικούς τρόπους προπόνησης, όπως θα παρατηρήσατε, τρέξιμο στην άσφαλτο, γυμναστική στα πάρκα (μέχρι που έκλεισαν και αυτά οριστικά), στα μπαλκόνια, ταράτσες, πυλωτές, οπουδήποτε δηλαδή μπορούσαν να βρουν μέρος να γυμναστούν. Αποτέλεσμα αυτού ήταν η σωματική καταπόνηση (μικροτραυματισμοί από κραδασμούς και λάθος τεχνικές) αλλά και ψυχολογική καταπόνηση (έλλειψη διάθεσης και αβεβαιότητα στόχων).

Το lockdown και ο περιορισμός μετακινήσεων μαζί με την ψυχολογική πίεση έκαναν τους περισσότερους να ξεφύγουν από τις διατροφικές τους συνήθειες και κατ’ επέκταση να παραμελήσουν το σώμα τους, ενώ άλλοι κινητοποιήθηκαν και ξεκίνησαν να αθλούνται (τρέξιμο, ποδήλατο, σχοινάκι κλπ). Ως προπονητής για να διατηρήσω το επίπεδο και το ενδιαφέρον των αθλητών μου ξεκίνησα την υποστήριξη με όλους τους δυνατούς τρόπους εκμεταλλευόμενος την τεχνολογία (τηλεπρόπονηση, δημιουργία βίντεο με ασκήσεις, ομαδικές συζητήσεις και εξατομικευμένες προτάσεις/λύσεις) ανάλογα με τις συνθήκες προπόνησης του καθενός.

Η επόμενη μέρα…

Τώρα που η δύσκολη περίοδος των περιοριστικών μέτρων πέρασε, βρισκόμαστε πλέον στην φάση επανένταξης στην προπόνηση, αλλά και στην αγωνιστική δραστηριότητα μετά απο μεγάλο διάστημα αποχής για αθλητές και αθλούμενους. Βέβαια, το αγωνιστικό παρασκήνιο παραμένει θολό για τους περισσότερους, ωστόσο αυτό δεν περιορίζει την επαναφορά σε ρυθμούς προπόνησης, η οποία ξεκίνησε από τις 4 Μαΐου και συνεχίζεται ακόμα και τώρα.

Όλοι οι αθλούμενοι είναι υποχρεωμένοι να τηρούν τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και να φέρουν μαζί τους τις σχετικές βεβαιώσεις κατά την διάρκεια των προπονήσεων. Η μετάβαση για τους αθλητές επιπέδου είναι σχετικά ευκολότερη, αφενός γιατί οι προπονητές τους γνωρίζουν πως θα κερδίσουν το χαμένο χρόνο και αφετέρου έχουν τις προδιαγραφές για να το επιτύχουν άμεσα (πρόσβαση σε στάδια και ειδικό εξοπλισμό) κάτι το οποίο δεν συμβαίνει στον μαζικό λαϊκό αθλητισμό.

Όσον αφορά τους αθλούμενους (συμπεριλαμβάνοντας τους υποψήφιους ΤΕΦΑΑ και σωμάτων ασφαλείας) η επανένταξη άρχισε στις 25 Μαΐου και για εκείνους είναι μεγαλύτερη η πρόκληση. Οι περισσότεροι αυτών είχαν σταματήσει ή ελαττώσει την προπόνηση και έτσι μπορεί να δυσκολευτούν στο να επανέλθουν στην προηγούμενη φυσική κατάσταση, ενώ παράλληλα άλλοι, εν μέσω καραντίνας ξεκίνησαν να τρέχουν και να αθλούνται, είτε για να εκτονωθούν, είτε γιατί αποτελούσε έναν από τους 6 βασικούς λόγους εξαίρεσης μετακινήσεως.

Για τους πρώτους, είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί πως στην πλειοψηφία τους είναι ερασιτέχνες αθλητές ή δρομείς με μικρή προπονητική ηλικία, γεγονός που απαιτεί εξατομικευμένη προσέγγιση και ιδιαίτερα στο στάδιο επαναφοράς. Για τους δεύτερους, χρειάζεται προσοχή καθώς ο λάθος συνδυασμός ενθουσιασμού, έλλειψης γνώσεων και η απότομη σωματική επιβάρυνση τους καθιστά επί το πλείστον πιο επιρρεπείς σε τραυματισμούς.

Η επανένταξη για να γίνει σωστά και ασφαλέστερα απαιτεί μεθοδικότητα και εξατομίκευση, εφόσον προηγουμένως έχει αξιολογηθεί η τωρινή τους φυσική κατάσταση και έχουν τεθεί οι νέοι προσωπικοί τους στόχοι.

Υπεύθυνοι για το πλάνο επανένταξης θα πρέπει να είναι Καθηγητές Φυσικής Αγωγής – Πτυχιούχοι Προπονητές οι οποίοι γνωρίζουν όλες τις παραμέτρους και μπορούν να τις αξιοποιήσουν στο έπακρον για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και ΟΧΙ άτομα που αυτοαποκαλούνται «καθοδηγητές» ή «σύμβουλοι προπόνησης» με βάση την εμπειρία τους στον αθλητισμό ή τις προσωπικές τους διακρίσεις. Σαφέστατα η επιλογή είναι κάτι προσωπικό, αλλά η λάθος επιλογή αργά ή γρήγορα μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικά αποτελέσματα που μπορεί να κοστίσουν… αλλά και η ΥΓΕΙΑ είναι πάντα η σωστή επιλογή!

 

Υ.Γ. Με αφορμή τα τελευταία δυσάρεστα συμβάντα συναθλητών μας, ένας πλήρης καρδιολογικός έλεγχος είναι απαραίτητος ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Όταν νιώθεις ασφαλής απολαμβάνεις αυτό που αγαπάς!

«Το προλαμβάνειν είναι καλύτερο του θεραπεύειν!»

 


Βασιλάκης Κωνσταντίνος (f)
Πτυχιούχος Καθηγητής Φυσικής Αγωγής – Προπονητής Κλασσικού Αθλητισμού

 

Δημοφιλη Αρθρα