Τα πλεονεκτήματα του τρεξίματος δεν περιορίζονται μόνο στη σωματική μας υγεία. Το άθλημα προσφέρει πολλά οφέλη και στην ψυχική μας υγεία και ευεξία.
Ακολουθεί μια προεπισκόπηση ορισμένων από τα ευεργετικά οφέλη που προσφέρει το τρέξιμο στην ψυχική μας υγεία.
Το τρέξιμο βοηθά στη βελτίωση της διάθεσης
Θα νιώσουμε βελτίωση της ψυχικής μας υγείας είτε κατά τη διάρκεια της προπόνησης / αγώνα μας είτε όταν τελειώσουμε. Το τρέξιμο απελευθερώνει ενδορφίνες στον εγκέφαλο και αυτές λειτουργούν ως παυσίπονο κατά τη διάρκεια της σωματικής δυσφορίας.
Χάρη στην απελευθέρωση αυτών των «καλοδιάθετων» ορμονών, τις οποίες οι ερευνητές εξηγούν ότι οι πρόγονοί μας χρειάζονταν όταν έτρεχαν για να πιάσουν θήραμα ή να αποφύγουν τα αρπακτικά, το τρέξιμο μπορεί να βοηθήσει το μυαλό μας να ξεφύγει από ένα σκοτεινό μέρος και να δημιουργήσει θετική σκέψη.
Το μόνο που χρειάζεται για να ενισχύσουμε τις ενδορφίνες μας είναι ένα τρέξιμο «τόσο όσο» για να μας απωθήσει από τη ζώνη άνεσής μας.
Το τρέξιμο μειώνει το άγχος
Ενας από τους κύριους ενόχους πίσω από το άγχος είναι μια ορμόνη που ονομάζεται κορτιζόλη. Οταν αισθανόμαστε άγχος, τα επινεφρίδιά μας απελευθερώνουν κορτιζόλη στην κυκλοφορία του αίματος σε αυξημένη ποσότητα.
Κατά ειρωνικό τρόπο, το τρέξιμο είναι ένας επιπλέον στρεσογόνος παράγοντας, ενεργοποιώντας την απόκριση του στρες στο σώμα μας και την απελευθέρωση κορτιζόλης. Είναι όμως μια βραχυπρόθεσμη αύξηση που εξυπηρετεί έναν ευρύτερο σκοπό: Οπως η προοδευτική προπόνηση βοηθά το σώμα μας να προσαρμοστεί για να χειριστεί ένα υψηλότερο φορτίο, η αύξηση της κορτιζόλης στο σύστημά μας βοηθά το σώμα μας να προσαρμοστεί ώστε να μπορεί να χειριστεί καλύτερα παρόμοιες στρεσογόνες καταστάσεις στο μέλλον.
Μόλις 10 λεπτά τρεξίματος μέτριας έντασης μπορούν να βοηθήσουν τον εγκέφαλό μας να ρυθμίσει το στρες.
Το τρέξιμο βοηθά στην οικοδόμηση ψυχικής ανθεκτικότητας
Το τρέξιμο βοηθά στην ανάπτυξη της πνευματικής αντοχής και ανθεκτικότητας. Μια αμερικανική μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όταν οι άνθρωποι βελτίωσαν τη φυσική τους κατάσταση και ασκούνταν με συνέπεια, είχαν χαμηλότερη απόκριση στο στρες.
Το τρέξιμο βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου
Υπάρχουν σχεδόν 100 δισεκατομμύρια νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλό μας, συνδεδεμένα με νευροδιαβιβαστές.
Αρκετές μελέτες υποδεικνύουν ότι η άσκηση αυξάνει τη λειτουργία των νευροδιαβιβαστών όπως η σεροτονίνη, η οποία είναι περισσότερο γνωστή για την επιρροή της ευτυχίας, του ύπνου, της μνήμης και πολλά άλλα.
Το τρέξιμο οδηγεί σε καλύτερο ύπνο
Ο ύπνος είναι κρίσιμος για την ψυχική μας υγεία, και η έλλειψή του έχει τη δύναμη να επιδεινώσει την ψυχική μας ευεξία. Ο ύπνος παίζει ρόλο στην υποστήριξη του εγκεφάλου, της καρδιάς και της γενικότερης υγείας μας, και ενδεχομένως ακόμη και για το πόσο καιρό θα ζήσουμε.
Το τρέξιμο υποστηρίζει την ενσυνειδητότητα
Η ενσυνειδητότητα έχει να κάνει με τη ζωή στην παρούσα στιγμή. Είναι αυτή η ιδέα του να μπορείς να κάνεις παύση, να παρατηρείς την άχρηστη σκέψη, να την επαναδιατυπώνεις και να ξεκινάς από εκεί. Αυτό επιτυγχάνεται κατά τη διάρκεια της άσκησης, όπου υπάρχει ο χώρος και ο χρόνος να ταξινομήσεις το μυαλό σου.
Το τρέξιμο είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για τη θεραπεία ψυχικών διαταραχών
Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα βασίζονται στο να βοηθούν στην πυροδότηση νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο και να αυξάνουν τη συγκέντρωσή τους, όμως το ίδιο μπορεί να επιτευχθεί με την ενσωμάτωση του τρεξίματος στη ρουτίνα μας. Η άσκηση βοηθάει στον επαναπληθυσμό των νευρικών κυττάρων, τα δυναμώνει και μας βοηθάει να αντέξουμε τις πιέσεις της καθημερινότητας.
Σε μια πρόσφατη μελέτη προσφέρθηκε η επιλογή σε 100 άτομα με κατάθλιψη ή άγχος, είτε να λάβουν αντικαταθλιπτικά είτε να συμμετάσχουν σε προπονητικό πρόγραμμα για 16 εβδομάδες. Το τρέξιμο λειτούργησε εξίσου καλά με τη φαρμακευτική αγωγή.
Είναι σημαντικό να αναζητάμε βοήθεια από έναν επαγγελματία γιατρό, στοχεύοντας στην ψυχική μας υγεία από όλες τις οδούς. Ομως το τρέξιμο είναι ένα εξαιρετικό συμπλήρωμα σε οτιδήποτε άλλο κάνουμε για να ωφελήσουμε την ψυχική μας υγεία.
Το τρέξιμο μπορεί να βελτιώσει μια σειρά ψυχικών διαταραχών, συμπεριλαμβανομένου του άγχους, της κατάθλιψης, το μετατραυματικό στρες, τη διπολική διαταραχή, την άνοια.