fbpx

Πρόσφατα 'Αρθρα

Social Media

Τρέξιμο στη βροχή: Γιατί πρέπει να το αγαπήσεις – τι να προσέξεις

Αν και η χώρα μας παρουσιάζει ένα από τα ευνοϊκότερα κλίματα στον κόσμο, όπου ακόμα και τον χειμώνα μπορούμε να απολαύσουμε αρκετές ηλιόλουστες ημέρες, υπάρχουν και εκείνες που η βροχή θα κάνει την υγρή εμφάνισή της, και μαζί της θα φέρει σκέψεις για το αν πρέπει να ματαιώσεις την προπόνησή σου και να κάτσεις μέσα.

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που θα σε κάνουν να μην μετανιώσεις να τρέξεις έξω και να προπονηθείς σε άσχημες καιρικές συνθήκες, ακόμα και κάτω από βροχή, ή σε υγρό τερέν. Μάθε, λοιπόν, ποια είναι τα πέντε σημαντικότερα οφέλη που θα αποκομίσεις για το σώμα και τις επιδόσεις σου εάν γυμνάζεσαι στη βροχή, ακολουθώντας όμως κάποιες σύντομες και πρακτικές συμβουλές για την περίπτωση…

 

1. Θα κάψεις περισσότερες θερμίδες

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι θα γυμναστείς πολύ πιο έντονα και θα κάψεις περισσότερες θερμίδες, κάνοντας μια προπόνηση στη βροχή. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Διεθνές Περιοδικό της Αθλητικής Ιατρικής (International Journal of Sports Medicine) παρατήρησε επτά αθλητές καθώς έτρεχαν σε διάδρομο σε κλιματικό θάλαμο δοκιμής. Όταν έτρεχαν με κρύο και βροχή κατανάλωσαν περισσότερη ενέργεια σε σύγκριση με όταν έτρεχαν σε καλύτερες καιρικές συνθήκες. Με τη χρήση επιπλέον ενέργειας, το τρέξιμο στη βροχή καίει περισσότερο λίπος από το τζόκινγκ σε τέλειο τέμπο.

2. Το σώμα σου προσαρμόζεται σε νέες συνθήκες

Εάν τρέχεις στην ίδια διαδρομή γύρω από τη γειτονιά σου το σώμα σου προσαρμόζεται σε αυτή τη ρουτίνα. Με το να τρέχεις σε νέες συνθήκες, είτε πρόκειται για μια νέα διαδρομή είτε για μια υγρή και ολισθηρή διαδρομή, το σώμα σου αναγκάζεται να προσαρμοστεί εκ νέου σε αυτό. Η αλλαγή του περιβάλλοντος προπόνησης επιτρέπει στο σώμα σου να μαθαίνει να αντιδρά καλύτερα. Για παράδειγμα, το τρέξιμο στη βροχή αναγκάζει το σώμα σου να προσαρμοστεί στις ολισθηρές επιφάνειες για να σε κρατήσει όρθιο. Καθώς προσαρμόζεται σε διαφορετικό τερέν οι μύες σου ενισχύονται λόγω της νέας αυτής πρόκλησης. Έτσι με το να γυμνάζεσαι στη βροχή ενισχύεις τη μυική τόνωση και ανάπτυξη. Μην ξεχνάς πως ο οργανισμός μας διαθέτει φοβερή προσαρμοστικότητα. Αυτό που σήμερα δείχνει αδύνατο, μετά από δυο μήνες μπορεί να εκτελεστεί με ευκολία. Απλά φρόντισε να πηγαίνεις πιο αργά από το κανονικό και να είσαι προσεκτικός, προκειμένου οι μύες σου να προσαρμοστούν σταδιακά.

3. Η βροχή μειώνει το στρες

Υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο τα ιαματικά λουτρά περιέχουν ντουζιέρες βροχής ή ακούς τον ήχο της βροχής όταν κάνεις μασάζ: είναι ένας φυσικός χαλαρωτικός θόρυβος. Εκτός από τη χαλαρωτική επίδραση της ελαφριάς βροχόπτωσης, μπορεί στη βροχή να νιώσεις αίσθηση μοναξιάς, κάτι που μπορεί να λειτουργήσει και ως μια μορφή διαλογισμού. Η βροχή μπορεί επίσης να αποσπάσει τη σκέψη σου από ανήσυχες σκέψεις, ή ακόμα και να σε αποσπάσει από την ένταση της προπόνησης.

4. Αποκτάς περισσότερη αυτοπεποίθηση

Έχεις παρατηρήσει ποτέ πώς πολύς κόσμος εγκαταλείπει το τρέξιμο όταν ξεκινά να βρέχει; Αντί να σε φοβίζει η βροχή σήκω και γυμνάσου. Μπορεί να είναι σκληρή η άσκηση στη βροχή, αλλά ολοκληρώνοντας την προπόνηση θα νιώθεις ότι μπορείς να κατακτήσεις τα πάντα!

5. Το ανοσοποιητικό σου ενισχύεται

Η άσκηση σε ψυχρότερες καιρικές συνθήκες έχει βρεθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης κρυολογήματος και γρίπης. Όχι μόνο αυτό, αλλά βοηθά επίσης στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σου συστήματος καθώς προσαρμόζεται σε διαφορετικές καιρικές συνθήκες.

Πρακτικές συμβουλές για τρέξιμο στη βροχή

Παρά τα οφέλη που προκύπτουν από το τρέξιμο στη βροχή, εξίσου σημαντικό είναι η ασφάλεια και η προετοιμασία σου. Συμβουλέψου πρώτα ένα πρόσφατο μετεωρολογικό δελτίο και εάν υπάρχουν ενδείξεις για καταιγίδες και οι μετεωρολόγοι συνιστούν να παραμείνεις μέσα, μην τα αψηφήσεις. Από την άλλη, εάν απλώς βρέχει ακολούθησε τις επόμενες βασικές συμβουλές:

1. Θα βραχείς σίγουρα, άρα επίλεξε το σωστό εξοπλισμό

• Αποφεύγεις οτιδήποτε βαμβακερό, επειδή το βαμβάκι λειτουργεί σα σφουγγάρι και συγκρατεί το νερό. Φόρεσε κάποιο ελαφρύ τεχνικό (πολυεστερικό) ύφασμα που να αναπνέει, ως πρώτο ρούχο πάνω στο δέρμα σου.

• Μην ξεχάσεις το αδιάβροχό σου, όσο πιο ελαφρύ, τόσο πιο άνετα θα εκτελέσεις την προπόνησή σου. Αν και η τεχνολογία των ειδικών υλικών προσφέρει αξιόλογες λύσεις, απόλυτα αδιάβροχο ρούχο δεν υπάρχει. Το κάθε ρούχο έχει συγκεκριμένη δυνατότητα συγκράτησης βροχής ανά τετραγωνικό εκατοστό (δείκτης αδιαβροχοποίησης), και όσο αυξάνει η αδιαβροχοποίηση ενός ρούχου μικραίνει η διαπνοή του (υπάρχει σχετικός δείκτης που πολλές εταιρείες τον αναφέρουν). Είναι λογικό ανάλογα με την ένταση της προπόνησης να πρέπει να δώσουμε έμφαση σε ένα από τα δύο (όσο μεγαλώνει η ένταση τόσο αυξάνεται η ποσότητα του ιδρώτα και τόσο μεγαλώνει η σημασία της διαπνοότητας).

• Δεν γλυτώνεις να βραχείς εάν επιλέξεις να φοράς πολλά ρούχα. Ντυνόμαστε πάντα ανάλογα με την θερμοκρασία που θα αντιμετωπίσουμε.

• Σε περιπτώσεις μεγάλης νεροποντής, ή πολύωρων αγώνων με μεγάλη διάρκεια έκθεσης στο νερό, για να μην βραχείς μπορείς να φορέσεις ένα «πραγματικά αδιάβροχο» ρούχο (ακόμα και μια σακούλα σκουπιδιών θα σε κρατήσει στεγνό για περισσότερο διάστημα). Ακόμα καλύτερα, μπορείς να βρεις κάλυψη κάτω από ένα υπόστεγο και ιδανικά να σκουπιστείς με κάτι στεγνό.

• Φόρεσε ένα καπέλο με γείσο. Το να φοράς καπέλο όταν γυμνάζεσαι στη βροχή είναι σχεδόν αναγκαίο εάν φοράς φακούς επαφής, αλλά ακόμα και αν η όρασή σου είναι καλή, το γείσο θα προστατεύει τα μάτια σου από τη βροχή και έτσι δεν θα χρειάζεται να τα καθαρίζεις συνεχώς από το νερό.

2. Παπούτσια τρεξίματος

• Υπάρχουν στην αγορά λύσεις για όλα. Ένα καλό ζευγάρι αθλητικών παπουτσιών με ειδική εξωτερική σόλα κατάλληλη για υγρά τερέν, θα σε γλιτώσει από μοιραία γλιστρήματα. Υπάρχουν και πιο εξειδικευμένες προτάσεις με αδιαβροχοποιημένα, ή υδροαπωθητικά υλικά στο άνω μέρος (π.χ. WINTER.RDY, GORE-TEX) που θα σου προσφέρουν κάποια παραπάνω αντοχή στο νερό.

• Αν δεν θέλεις βέβαια να… ταλαιπωρήσεις τα παπούτσια που λατρεύεις με αυτά να τρέχεις, τότε φόρεσε ένα παλιότερο ζευγάρι που θα κρατάς για τις βροχερές προπονήσεις σου.

• Μην ξεχνάς μετά την προπόνηση να στεγνώνεις τα παπούτσια σου στον αέρα, και όχι απευθείας στον ήλιο. Ένα καλό tip είναι να τα γεμίσεις με εφημερίδες για να απορροφήσουν την έξτρα υγρασία, βγάζοντας και στεγνώνοντας τους πάτους ξεχωριστά.

3. Να προσέχεις που και πως πατάς

• Το τρέξιμο στη βροχή απαιτεί να “διαβάζουμε” καλύτερα το τερέν που έχουμε μπροστά μας. Τρέξε σε επιφάνειες λιγότερο ολισθηρές (το χώμα σε τέτοιες περιπτώσεις είναι ασφαλέστερο) προσαρμόζοντας το βηματισμό σου, μικρότερα βήματα μεγαλύτερης συχνότητας. Το να γεμίσεις λίγες λάσπες είναι καλύτερο από το να γλιστρήσεις.

• Απέφευγε όπου βλέπεις “λίμνες” με νερό, ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να κρύβουν από κάτω, και σίγουρα θα αποφύγεις δυσάρεστους τραυματισμούς.

4. Προστάτευσε τις ηλεκτρονικές συσκευές σου

Αν δεν θες να καταλήξεις με το πολύτιμο κινητό σου στο… πιάτο με ρύζι (σε διαβεβαιώ εκ πείρας, το κόλπο δεν πιάνει), άφησέ το σπίτι ή προστάτευσέ το, τυλίγοντάς το πρώτα σε μια μικρή νάυλον σακκούλα (κάποιες τροφίμων με κούμπωμα μπορεί να σε βολέψουν), πριν το βάλεις στην τσέπη του αδιάβροχου ή στη θήκη/ζώνη που φοράς. Το κινητό έλκει σαν μαγνήτης το νερό της βροχής! Το ίδιο ισχύει για κάθε ηλεκτρονική συσκευή που τυχόν σου αρέσει να έχεις μαζί σου τρέχοντας.

5. Μην ξεχνάς την ταυτότητά σου και λίγα χρήματα ή την κάρτα σου

Ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να σου συμβεί στο δρόμο, ιδιαίτερα αν σου αρέσει να απομακρύνεσαι από το σπίτι σου. Το κινητό αφενός, ή η κάρτα σου μπορούν να σε σώσουν σε περίπτωση που πάθεις κάτι στο δρόμο ή αν ο καιρός αρχίσει να επιδεινώνεται και χρειαστεί να επιστρέψεις σπίτι με ταξί.

6. Απόλαυσε ένα ζεστό μπάνιο όταν επιστρέψεις

Όταν επιστρέψεις σπίτι, μην το καθυστερείς καθόλου. Άλλαξε ρούχα αμέσως ή καλύτερα κάνε ένα ζεστό μπάνιο. Το σώμα σου μετά την άσκηση στις κρύες συνθήκες θα σε ευγνωμονεί!

7. Απλά, τρέξε!

Το πιο δύσκολο κομμάτι στο τρέξιμο στη βροχή, είναι συχνά το να ξεκινήσεις. Μόλις ξεκινήσεις να τρέχεις και ζεσταθείς, να είσαι σίγουρος ότι θα το απολαύσεις! Σκέψου το και σαν μια καλή προετοιμασία σε περίπτωση που χρειαστεί να τρέξεις σε έναν αγώνα μέσα στη βροχή.

Εάν πάλι χρειάζεσαι κάποιο κίνητρο πριν ξεκινήσεις, δες αυτό το βίντεο ή άκου την μουσική του όταν τρέχεις…

 

Γράψε Σχόλιο

You don't have permission to register