fbpx

Ζήσε την εμπειρία του Επιδαύριου Δρόμου!

Κυριακή 12 Μαΐου, δίνουμε ραντεβού στην Επίδαυρο, για τη μοναδική εμπειρία της συμμετοχής στον Επιδαύριο Δρόμο 21 χλμ.

iRun
Επιδαύριος Δρόμος

Η ανοιξιάτικη αγωνιστική περίοδος έχει ήδη «ανθίσει» για τα καλά, αγώνες για κάθε προτίμηση και φιλόξενες διοργανώσεις μάς προσκαλούν σε όλη την Ελλάδα, δίνοντάς μας την ευκαιρία για τρέξιμο αλλά και όμορφες αποδράσεις! Μία εξαιρετική επιλογή, όπου θα γίνεις κομμάτι της ιστορίας ενός εκπληκτικού τόπου, είναι ο Επιδαύριος Δρόμος, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή, 12 Μαΐου.

Ο Επιδαύριος Δρόμος θα σου χαρίσει τη μοναδική ευκαιρία να συμμετάσχεις σε έναν άρτιο οργανωμένο αγώνα τρέχοντας μια ιστορική διαδρομή πολιτισμού και αθλητισμού που ενώνει το Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου με το Μεγάλο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου. Η Επίδαυρος παράλληλα, με τη γαλήνια φύση της Αργολικής γης, την αύρα του Σαρωνικού και την ιστορική επήρεια του περίφημου μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, μας καλεί να εξερευνήσουμε τις δυνάμεις του αρχέγονου τόπου και του εαυτού μας.

Να, λοιπόν, μια καλή πρόταση για μια όμορφη απόδραση από την πόλη και τρέξιμο… Theater 2 Theater! Μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα σε δύο διαδρομές, 21χλμ. και 5χλμ., ενώ οι μικροί δρομείς έχουν το δικό τους αγώνα, απόστασης 1,5χλμ.

Επιδαύριος Δρόμος

Αν επιλέξεις τον ημιμαραθώνιο δρόμο (εκκίνηση 9:00 πμ) θα βιώσεις τη μοναδική εμπειρία να ξεκινήσεις μέσα από το Μικρό θέατρο της Επιδαύρου (όπου συστήνεται να φτάσεις εκεί τουλάχιστον 45λ. πριν από την εκκίνηση). Τα 21 χλμ. γίνονται για δεύτερη χρονιά φέτος, με την οργανωτική επιμέλεια της whynot. Ο αγώνας είναι αφιερωμένος στην μνήμη του αθλητή Ηρακλή Βασιλειάδη, πρωτεργάτη στην ανάπτυξη του Επιδαύριου δρόμου.

Το Μικρό θέατρο της Επιδαύρου…

 • Χτίστηκε τον 4ο αιώνα π.Χ. στην ακρόπολη της αρχαίας πόλης της Επιδαύρου και αποκαλύφθηκε τη δεκαετία του ’70 κάτω από έναν ελαιώνα. Είναι παραθαλάσσιο και παλαιότερο, ιδιαίτερα ατμοσφαιρικό και είναι κρυμμένο σε ένα λόφο που περιτριγυρίζεται από πλούσια βλάστηση και φτάνει μέχρι τη θάλασσα.
 • Είχε χωρητικότητα 2000 θεατών, και όπως τα περισσότερα αρχαία θέατρα, χτίστηκε προς τιμήν του θεού Διονύσου για να φιλοξενήσει τα Διονυσιακά δρώμενα, πριν από την ανέγερση των μνημείων προς τιμήν του Ασκληπιού στην ενδοχώρα της Επιδαύρου.
 • Πρόσβαση: Βρίσκεται στην Αργολίδα σε απόσταση περίπου δύο ωρών με ιδιωτικό μέσο από την Αθήνα και μισής ώρας από το Ναύπλιο. Η είσοδος γίνεται μέσω της Παλιάς Επιδαύρου, είτε από τη νότια πλευρά της παραλίας της, είτε από την πλευρά του Iσθμού της Κορίνθου.
Μικρό θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου

To Μικρό θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου (photo: Michalis Kloukinas)

 

Η διαδρομή των 21χλμ. (υψομετρική 514μ.) είναι πάνω σε μικτή επιφάνεια εδάφους: 16χλμ. σε δημόσια οδό-άσφαλτο και 5χλμ. σε ανώμαλο έδαφος-trail. Στα πρώτα μέτρα είναι χωμάτινη, καθώς βρισκόμαστε εντός αρχαιολογικού χώρου. Στη συνέχεια η διαδρομή εναλλάσσεται μεταξύ κυβόλιθων και ασφάλτου, περνάει από το λιμάνι της Επιδαύρου, μέσα από το χωριό και μετά κατευθύνεται προς το Λυγουριό. Μετά το 8ο χιλιόμετρο περίπου, κράτα δυνάμεις γιατί θα συναντήσεις ένα χωμάτινο ανηφορικό μονοπάτι απόστασης 2,5χλμ. Ακολουθούν άλλα 2,5χλμ. σε άσφαλτο, όπου μπορείς να αναπτύξεις ταχύτητα, μέχρι το επόμενο χωμάτινο μονοπάτι 1χλμ. με κατεύθυνση προς το Λυγουριό Αργολίδας. Εκεί θα τρέξεις στα καλντερίμια του χωριού, θα περάσεις μπροστά από την κεντρική πλατεία και μέσω του κεντρικού δρόμου θα συνεχίσεις ολοταχώς προς τον τερματισμό.

Επιδαύριος Δρόμος

Σταθμούς υδροδοσίας θα βρεις στα χιλιόμετρα 5, 8,5, 14, 17 και 21. Λίγο πριν φτάσουμε στον αρχαιολογικό χώρο του εμβληματικού θεάτρου, θα στρίψεις αριστερά σε χωμάτινο δρόμο που οδηγεί στο Αρχαίο Στάδιο Ασκληπιείου Επιδαύρου. Εδώ, σε όποια θέση και αν τερματίσεις, είσαι νικητής! Τερμάτισες μέσα στο Αρχαίο Θέατρο Ασκληπιείου Επιδαύρου, το ωραιότερο και καλύτερα διατηρημένο θέατρο του αρχαίου κόσμου!  

 • Ήξερες ότι… ήταν αφιερωμένο στον θεραπευτή θεό της αρχαιότητας, τον Ασκληπιό, στο νοτιοανατολικό άκρο του ιερού, στο Ασκληπιείο Επιδαύρου. Είναι χτισμένο στη δυτική πλαγιά του Κυνόρτιου όρους. Θεωρείται το τελειότερο αρχαίο ελληνικό θέατρο από άποψη ακουστικής και αισθητικής και κατασκευάστηκε από τον αρχιτέκτονα Πολύκλειτο τον Νεότερο όπως αναφέρει ο Παυσανίας. Με μέγιστη χωρητικότητα 14.000 θεατών το θέατρο φιλοξενούσε τους μουσικούς, ωδικούς και δραματικούς αγώνες που συμπεριλαμβάνονταν στη λατρεία του Ασκληπιού. Επίσης, χρησιμοποιήθηκε και ως μέσο θεραπείας των ασθενών, καθώς υπήρχε η πεποίθηση πως η παρακολούθηση δραματικών παραστάσεων είχε ευεργετικά αποτελέσματα για την ψυχική και σωματική υγεία των ασθενών.

Επιδαύριος Δρόμος

Το ρεκόρ αγώνα στα 21km κατέχει η Ali Wright, η οποία τερμάτισε την απόσταση με χρόνο 01:24:07. Όπως μας είπε και ο τεχνικός διευθυντής του Αγώνα, Πάνος Ρώτας, σε συνέντευξή του στο iRunmag, υπάρχει και ένα τσάλεντζ, να σπάσει κάποιος το ρεκόρ του Επιδαύριου Δρόμου. Μάλιστα, μαθαίνουμε ότι τις τελευταίες ημέρες, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον συμμετοχής από αθλητές που θα προσπαθήσουν να σπάσουν το ρεκόρ!

Εκτός των πρώτων αθλητών και αθλητριών που θα ανέβουν στο βάθρο, θα βραβευτούν επίσης και οι νικητές των ηλικιακών κατηγοριών: 16-29, 30-39, 40-49, 50-59, 60-69,+70. (Αναλυτικές πληροφορίες για τα 21km εδώ – η διαδρομή σε αρχείο strava ).


 
 
 • Να σημειώσουμε ότι η πλατφόρμα των ηλεκτρονικών εγγραφών θα είναι ανοιχτή μέχρι και την Πέμπτη 9 Μαΐου 2024. Θα υπάρχει δυνατότητα και για κάποιες ελάχιστες εγγραφές στη γραμματεία πριν από τον αγώνα, το Σάββατο 11 Μαΐου.

Ο αγώνας των 5 χλμ. ξεκινάει στις 10:30 πμ από την κεντρική πλατεία του Λυγουριού, όπου οι δρομείς συστήνεται να συγκεντρωθούν τουλάχιστον μισή ώρα πριν από την εκκίνηση. Η διαδρομή είναι εύκολη, σε μικτή επιφάνεια εδάφους. Τα πρώτα 3,5χλμ. είναι ασφάλτινα σε δημόσια οδό και ακολουθεί το trail κομμάτι σε ανώμαλο έδαφος. Οι δρομείς λίγο πριν φθάσουν στον αρχαιολογικό χώρο του θεάτρου, στρίβουν αριστερά για να ακολουθήσουν τον χωμάτινο δρόμο που οδηγεί στον τερματισμό, στο πανέμορφο Αρχαίο Θέατρο Ασκληπιείου Επιδαύρου.

Epidavrios Dromos

Σημειώστε, ότι ο Επιδαύριος Δρόμος είναι ένας αγώνας για όλους. Εκτός του παιδικού αγώνα (1,5χλμ.) που ξεκινάει στις 11:15 από το Αρχαίο Στάδιο Ασκληπιείου Επιδαύρου, μπορούν όλοι να συμμετέχουν στη διαδρομή των 5χλμ. ως περιπατητές. Μόνος, μόνη, με μικρή ή μεγάλη παρέα, η διαδρομή στην Αργολική γη θα σας αποζημιώσει και θα φύγετε γεμάτοι με όμορφες αναμνήσεις.

• Δείτε τις πληροφορίες των αγώνων στο σχεδιάγραμμα που ακολουθεί:

Πληροφορίες Επιδαύριου Δρόμου 21 χλμ.

Extra tips:H ευρύτερη περιοχή της Επιδαύρου αποτελεί συγχρόνως, έναν ιδανικό προορισμό για αθλητικό τουρισμό και δραστηριότητες υπαίθρου. Εδώ, εκτός από το μοναδικό ταξίδι στην αρχαιότητα, στη γη του Ασκληπιού, μπορείς να απολαύσεις πολλά περισσότερα. Η ανατολική παράκτια Αργολίδα έχει υπέροχες παραλίες κάτω από τη σκιά καταπράσινων πεύκων για βουτιές και snorkelling σε βυθισμένες πολιτείες της αρχαιότητας. Θα βρεις υπέροχα μονοπάτια για πεζοπορία και διαδρομές ανάμεσα σε αρχαία ερείπια, πορτοκαλεώνες και ελαιώνες.

 • Μια ωραία και εύκολη διαδρομή για όλους, περίπου 2 χιλιομέτρων, είναι να ξεκινήστε με αφετηρία το λιμάνι της Παλαιάς Επιδαύρου έναν περίπατο νωρίς το πρωί, ή λίγο πριν το ηλιοβασίλεμα για μια σύντομη πεζοπορία μέσα στη φύση.
  Αν ο χρόνος σάς το επιτρέπει, αναζητήστε το καταπράσινο Φαράγγι του Βόθυλα, κοντά στη Νέα Επίδαυρο. Μια καλά κρυμμένη γωνιά της περιοχής για να διασχίσετε με παρέα, ιδανική για φυσιολάτρες.

Η Επίδαυρος προσφέρεται επίσης για πτήσεις με parapente (αλεξίπτωτο πλαγιάς) και ποδηλατάδα για να απολαύσετε τις ομορφιές της, από ψηλά ή με ορθοπεταλιές!

Φυσικά, μην παραλείψεις να κάνεις τον απαραίτητο «ανεφοδιασμό» στα παραδοσιακά ταβερνάκια για φρέσκους ψαρομεζέδες του Σαρωνικού και προϊόντα της Αργολικής γης.


Χρήσιμες πληροφορίες

Το Σάββατο 11 Μαΐου από τις 12.00 έως τις 21.00 θα λειτουργεί η γραμματεία για την παραλαβή των πακέτων συμμετοχής (στην καφετέρια ONAR, λιμάνι Αρχαίας Επιδαύρου). Από τις 20.00 έως τις 20.45 θα γίνει η τεχνική ενημέρωση στο ίδιο σημείο.

Την Κυριακή 12 Μαΐου (07.00 – 08.30) στο Μικρό θέατρο Επιδαύρου στην Αρχαία Επίδαυρο (σημείο εκκίνησης των 21km) θα λειτουργεί η γραμματεία για όλους τους αγώνες (21, 5km & παιδικούς).
Από τις 09.00 έως τις 10.15 στην κεντρική πλατεία Λυγουριού (σημείο εκκίνησης των 5km) η γραμματεία θα εξυπηρετεί τους αγώνες των 5km και παιδικό.
10.30 με 11.00 στο Αρχαίο Στάδιο Ασκληπιείου Επιδαύρου στο Λυγουριό η γραμματεία θα δέχεται τους μικρούς δρομείς για τους παιδικούς αγώνες.

Εκκινήσεις Αγώνων

 • 09:00: Εκκίνηση 21km Τρέξιμο– Μικρό θέατρο Επιδαύρου, Αρχαία Επίδαυρος
 • 10:30: Εκκίνηση 5km Τρέξιμο / περιπατητών – Κεντρική πλατεία Λυγουριού
 • 11:15: Εκκίνηση 1500m – Αρχαίο Στάδιο Ασκληπιείου Επιδαύρου
 • 11:45: Τελετή Απονομών

> Στιγμές από τον Επιδαύριο Δρόμο του 2023

Οι φιλόξενοι διοργανωτές σάς περιμένουν την Κυριακή 12 Μαΐου για να δημιουργήσετε τις δικές σας!

Δημοφιλη Αρθρα